Ana Sayfa Bilim Gündemi Satranç Şampiyonluğu maçında durum 6-6 Şimdi ne olacak?

Satranç Şampiyonluğu maçında durum 6-6
Şimdi ne olacak?

1718

Mevcut şampiyon Norveçli Magnus Carlsen ile ABD’li Fabiano Caruana arasında Londra’da oynanan Dünya Satranç Şampiyonluğu unvan maçında, 12 oyun sonunda skor 6-6. 12 oyununun tümü beraberlikle sonuçlandı.

Böyle bir durum ilk kez oluşuyor. Daha önce de toplamda beraberlikler yaşanmıştı ama tüm maçların beraberlikle sonuçlanması ilk kez görülüyor.

Şimdi ne olacak?
Peki, şimdi ne olacak? Dünya Satranç Şampiyonu nasıl belirlenecek? Bu sorunun yanıtını 28 Kasım Çarşamba günü alacağız. Prosedür şöyle:

Çarşamba günü dört adet eşitlik bozma maçı oynanacak. Bunlar hızlı tempoda her oyuncu için 25 dakika artı hamle başına 10 saniye eklemeli tempoda oynanacak.

Eğer bu 4 maç sonunda da eşitlik bozulmazsa, iki yıldırım oyunu oynanacak (5 dakika artı 3 saniye eklemeli tempo). Eğer sonuç hâlâ eşitse, ikinci bir çift yıldırım oyunu oynanacak. Eğer bu şekilde oynanan 5 maçtan sonra hâlâ bir kazanan olmazsa, bir ani-ölüm oyununa geçilecek.

Ani-ölüm oyunu
Ani-ölüm oyunu şöyle: Kura seçimini kazanan oyuncu rengi (beyazlarla veya siyahlarla oynamayı) seçebilir. Beyaz taşlarla oynayan oyuncuya 5 dakika, siyah taşlarla oynayan oyuncuya ise 4 dakika zaman verilir, bunun üzerine 60. hamleden sonra 61. hamle itibari ile her iki oyuncu da 3 saniye ekleme alır. Sonuç berabere olursa siyah taşlarla oynayan oyuncu kazanan ilan edilir.

Bu hızlı tempo oyunlarında bir kural da şu: Oyuncular Siyah’ın 30. hamlesinden önce berabere yapamazlar. Bundan önceki bir berabereye ancak hakemlerden birisi üç kez konum tekrarını onaylarsa izin verilir.

Sonuç olarak yeni şampiyon öyle ya da böyle Çarşamba günü belli olacak. Ya Carlsen ya da Caruana yeni Dünya Satranç Şampiyonu ilan edilecek.

Önceki İçerikDeprem ve fay nedir, nasıl oluşur?
Sonraki İçerikBeyin, geleceği tahmin etmek için iki saat kullanıyor