Ana Sayfa 178. Sayı CRISPR ve Dijital Etki Makinesi

CRISPR ve Dijital Etki Makinesi

298

Elinizdeki sayının kapak dosyası (Sonsuz evrenin mimarları: Copernicus ve Bruno) ve Şeyh Bedreddin’in idamının 600. yıldönümü dolayısıyla yayımladığımız “Bedreddin isyanı” başlıklı makale konusunda fazla bir şey söylemeye gerek yok. Bilimsel Devrimin çeşitli boyutlarıyla analizi ve tarihsel halk hareketleri Bilim ve Gelecek’in klasik konularıdır ve üstün yanlarıdır. Bu dosyaların doyurucu bulunacağından ve ilgiyle okunacağından eminiz.

Bu sayıda okurlara ısrarla önerdiğimiz başka bazı makaleler var. İlki, elimize son anda ulaşan, fakat derginin maketini yeni baştan yapma pahasına okurlarımıza sunmak istediğimiz CRISPR yazısı. Değerli biyolog arkadaşımız Nıvart Taşçı, DNA üzerindeki genetik müdahalelerin geldiği boyutu, geliştirilen teknikleri ve olası sonuçlarını bu makalesinde özetliyor. Vaktimiz olmadığı için bu sayıda üzerinde çalışamadık ama gelecek sayılarda farklı boyutları ve tartışmalarıyla kapak dosyaları olarak ele almayı düşündüğümüz son derece önemli bir konu. Mümkün olduğunca popüler biçimde kaleme alınmış bu yazıya okurlarımızın dikkatini çekmek istiyoruz.

Önerdiğimiz ikinci yazı, aslında yine Bilim ve Gelecek’in klasik konularından olan Bilişim alanından. İzlem Gözükeleş, sürekli bölümünde, küresel tekellerin ve devletlerin kitlesel gözetim konusunda geliştirdikleri yeni teknolojileri (Dijital Etki Makinesi) ele alıyor ve tartışıyor. Çok farklı iki alan ama, gerek genetik gerekse bilişim teknolojilerindeki son gelişmeler, nasıl bir dünyaya doğru gittiğimize ve bu gidişatın ne tür toplumsal sorunlara ve mücadelelere gebe olduğuna ilişkin kafa yormamızı gerektiriyor. Vurguladığımız makalelerin bu yönde tetikleyici olacağını düşünüyoruz.

Bir yazı daha var: Vahap Samanlı’nın “Neo-liberal iktisat ve matematik” başlıklı makalesi. Daha kuramsal ve teknik yönleri de olan uzunca bir yazı. Bir parça zorlanma pahasına bu makaleyi dikkatle okumanızı öneriyoruz. Samanlı’nın iktisat ve politik iktisat alanındaki son yaklaşımları ele alan ve tartışan makalesi, aslında yukarıda vurguladığımız teknolojik gelişmelerin toplumsal boyutları meselesine bağlanıyor.

Diğer makalelerle birlikte oldukça zengin içerikli bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz.

***

Cem Say’ın yazdığı “50 Soruda Yapay Zekâ” adlı kitabımız büyük ilgi gördü ve çok kısa bir sürede 6 baskı yaptı. Siz bu köşeyi okuyana kadar 7. baskıyı da yapmış olabilir. “50 Soruda” kitap dizimize yeniden ivme kazandırmayı düşünüyoruz. Hazırlığı devam eden kitaplar olduğu gibi yayınevimize gelen kitap teklifleri de var. Bütün bunları değerlendirip önümüzdeki sayılarda okurlarımızı bilgilendireceğiz.

***

Geçtiğimiz ay acı bir haber de aldık. Dergimizin de yazarı ve dostu olan değerli biliminsanı Osman Gürel 9 Kasım günü hayata gözlerini yumdu. Gürel, doğa bilimlerinin temel konularını herkesin anlayabileceği bir biçimde okurlara aktaran ve bu yolla bilimsel düşünce ve yöntemin toplumsallaştırılması mücadelesine büyük katkı koyan bir bilimciydi. Birçok öğrenci yetiştirmiş, her zaman güler yüzü, şakacı mizacı ve hoşgörülü tavırlarıyla tanıdığımız Osman Gürel ile en son geçtiğimiz yıl yapılan Bilim ve Gelecek Ankara Yemeği’nde bir araya gelmiştik. Yaşamı, yazdıkları ve Türkiye popüler bilim alanına yaptığı katkılarıyla yaşayacak sevgili hocamız. Hepimizin başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikKitlesel gözetimin yeni teknikleri:
Dijital Etki Makinesi
Sonraki İçerikUygarlık eşiğindeki Hunlarda iktidar mücadelesi
Soy anadan mı gelecek babadan mı?