Ana Sayfa 179. Sayı O mevzii savunmak…

O mevzii savunmak…

360

Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Sadece ekonomik sıkıntılardan veya Ortadoğu’da ülkemizi de direkt etkileyecek gelişmelerden söz etmiyoruz. Bunlar elbette önemli ama en az bunlar kadar önemli bir diğer gelişme, ülkenin çok değerli aydınlarının ve sanatçılarının bizzat iktidarın başı tarafından hedef alınması, susturulmaya, sindirilmeye çalışılması. Ve bu hedef almanın, yargıyı ve bazı sokak çetelerini sanki talimat almış gibi hemen harekete geçirmesi, “legal” ve “illegal” tehditlerin uygulamaya geçmesi. Aydınların tek “suçu”, fikirlerini söylemeleri ve iktidara eleştirel yaklaşmaları. Kısacası ülkemizde eleştirel fikir şiddet ile karşılanıyor.

Müjdat Gezen, Metin Akpınar, Fatih Portakal gibi isimler, keskin muhalefetleriyle, çatışmacı davranışlarıyla tanınan kişilikler değiller. Toplumun tümüne seslenen, hemen her kesim tarafından sevilen, yapıp ettikleriyle kendilerini kanıtlamış, Türkiye’nin değerleri olan insanlar. Özellikle böyle kişilikler hedef alınıyor. Dokunulması en beklenilmeyen kişilere dokunuluyor ki, herkese bir “dokunulma kaygısı” verilebilsin.

İkincisi, öyle görülüyor ki iktidar, toplumun en az yüzde 50’sini gözden çıkarmıştır. Hedefi, kendi saflarını tahkim etmek, katılaştırmak; kendisi gibi düşünmeyenleri ise düşmanlaştırmak. Toplumu “biz ve düşmanlar” biçiminde bölerek iktidarını sürdürmeye çalışıyor. Demokratik değil, otoriter hatta faşizan bir rejim hedeflendiği açık.

Bu saldırılara karşı direneceğiz. Hedef alınan aydınların ve sanatçıların bulundukları mevziin savunulması hayatidir. Çünkü biliyoruz ki, Gezen’in, Akpınar’ın, Portakal’ın seslerinin kesildiği ve sindirildiği bir ülkede sanat yapılamaz, bilim yapılamaz, herhangi bir eleştirel fikir ileri sürülemez, Bilim ve Gelecek gibi bir dergi de çıkarılamaz. Yani sadece destek vermiyoruz, kendimizi de koruyoruz. Umarız herkes bunun farkındadır.

***

Geçtiğimiz sayıyı çıkarırken, Cem Say imzalı “50 Soruda Yapay Zekâ” kitabımızın 6. baskısına hazırlanıyorduk. Elinizdeki sayıyı çıkarırken ise 8. baskının hazırlığı içindeyiz. Türkiyeli popüler bilim kitapları külliyatı içinde şimdiden bir klasiğe dönüşen “50 Soruda Yapay Zekâ” biliyoruz ki daha pek çok baskı yapacak ve yeni bilim okurları yaratacak.

Değerli yazarımız Hasan Aydın’ın “Ortaçağda Sözde Aristotelesçi Yapıtlar ve ‘Salt İyi’ ya da ‘Nedenler Kitabı’” adlı çalışması Bilim ve Gelecek Kitaplığı bünyesinde taze çıktı ve Ocak ayı başından itibaren okurlarıyla buluşuyor. Burada Hasan Aydın’ı anlatmamıza gerek yok, okurların yeni kitabı merakla beklediklerini de biliyoruz.

***

Elinizdeki sayı, hem alışılageldik biçimde mevcut düşünsel birikimi aktaran, ama hem de yeni ve ucu açık konularda bilimsel tartışmalar yapan makalelerle dolu. Bilişim uzmanı İzlem Gözükeleş’in hazırladığı kapak dosyamızın (Yeni İşletme: İnsan Bedeni ve Sağlıklı Yaşam Hastalığı) ve Cemil Şinasi Türün’ün “Blokzinciri Devrimi” başlıklı makalesinin sadece okunmasını değil tartışılmasını da öneriyoruz.

Geçtiğimiz ay acı bir haber de aldık. Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bahtiyar Yücel Dursun bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Yücel Dursun, aydınlanma kahramanı Turan Dursun’un oğlu, Prof. Dr. Çiler Dursun’un da eşiydi. Türkiye bilim topluluğunun, hepimizin başı sağ olsun.

2019’un tüm okurlarımıza ve yazarlarımıza mutluluk ve başarı, toplumumuza özgürlük, eşitlik ve refah getirmesini diliyoruz.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikJeotermal enerji üretimi Tuzla Fayı’nı (Çanakkale, Bababurnu) tetiklemiş olabilir mi?
Sonraki İçerikSözlü kültür: yaşayan tarih