Ana Sayfa Bilim Gündemi 50 yıl önce dondurulan koç spermleri başarılı bir şekilde döllendi

50 yıl önce dondurulan koç spermleri başarılı bir şekilde döllendi

5561

1968’den bu yana Sidney’deki laboratuvarda saklanan bir koça ait dondurulmuş spermler çözülerek aktif hale getirildi. “Sir Freddie” adlı koçun 56 yıl önce dondurulmuş olan spermlerinin 56 koyunun yumurtalarına aktarılmasıyla birlikte bu koyunlardan 34’ü hamile kaldı. Hamile kalan koyunların kuzuları oldukça sağlıklı.

Bu çalışmayla birlikte Sir Freddie, spermi bozulmadan en uzun süre dondurulan canlı olarak tarihe geçti.

Sydney Ziraat ve Tarım Enstitüsü’nden Doçent Doktor Simon de Graaf, “Yaptığımız çalışmadaki sonuçlar, sıvı nitrojendeki 50 yıllık dondurulmuş depolamaya rağmen verimliliğin korunduğunu göstermektedir” dedi.

Graaf ayrıca, yaptıkları çalışma ile ortaya çıkan bulguların üreme biyolojisi ve genetik yönleri olduğunu da söylerken, sonraki aşamada kuzuların genetik özelliklerini inceleyerek genetik farklılıkları tespit etmeye çalışacaklarını da belirtti.

Projenin bir diğer üyesi Jessica Rickard ise, “Bu çalışmada, dünyadaki herhangi bir türün saklanan ve kesinlikle yavrular üretmek için kullanılan en eski sperm olduğuna inanıyoruz” dedi.

Spermleri 1968 yılında dondurulmuş olan Sir Freedy.

Jessica Rickard, “50 yıl önce dondurulan spermle, geçen yıl dondurulanlar arasında hiçbir fark olmadığını tespit ettiklerini ve yumurtaları yeni dondurulan spermlerle döllenen 1048 koyundan 618’inin hamile kaldığını, buna göre ise 50 yıllık spermlerde hamilelik oranının yüzde 61, yeni spermlerdeki hamilelik oranının ise yüzde 59 olduğunu ifade ediyor.

Sydney Ziraat Enstitüsü’nde yaptığı doktora sonrasında araştırma görevlisi olarak çalışmalarına devam eden Rickard, Hayvan Üreme Grubu’ndaki çalışmaları ile Sydney Üniversitesi’ndeki veterinerlik ve biyolojik bilimlerde güçlü hayvan üreme araştırma geleneğini sürdüreceklerini ifade ederken, yapılan çalışmaya ilişkin, “ -196 derecede büyük sıvı azot kaplarında küçük topaklar halinde depolanan spermin erimesini içerir. Daha sonra 50 yaşındaki spermin hareketliliğini, hızını, yaşayabilirliğini ve DNA bütünlüğünü belirlemek için sperm kalitesi üzerinde yaptığımız vitro test sonuçlarını olumlu bir şekilde göstermiş oldu” diyor.

Orijinal spermler 1960’lı yıllarda Walker Ailesi’nin yetiştirdiği koçlardan alınmıştı. Sidney Üniversitesi’nin çalışmalarına hâlâ destek sağlayan çiftlikte şu anda 8 bin koyun bulunuyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190317150422.htm

Önceki İçerikAkıl hastalarından değil silah sahiplerinden korkmalıyız
Sonraki İçerikMeğer çekirdekten çiftçiymişiz