Ana Sayfa Bilim Gündemi Tarih öncesinde yaşamış bazı timsah türlerinin vejetaryen olduğu ortaya çıktı!

Tarih öncesinde yaşamış bazı timsah türlerinin vejetaryen olduğu ortaya çıktı!

661

Günümüzde yaşayan timsahlar, en dehşet verici sofra adaplarından birine sahip: Boğma ve ardından avlarını bütün veya dönerek tek lokmalık parçalar haline getirip yutma.

Ancak konuya ilişkin olarak yapılan yeni araştırma, timsahların ve onların tarih öncesinde yaşamış akrabalarının tamamının korkunç et tüketicileri olmadıklarını kanıtladı. Fosil kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar, dinazor çağı boyunca yaşayan bir avuç türün vejetaryen yaşam sürdüğünü ortaya çıkardı. Fosillerde bulunan diş yapıları üzerinde çalışma yapan bilim insanları, araştırmanın çıktılarını Current Biology dergisinde yayımladı.

ABD’deki Utah Üniversitesi’nde çalışma yürüten Keegan Melstrom ve Randall Irmis, yaklaşık olarak 250 milyon yıl önce ile dinazorların yok oluşuna kadarki süreçte 66 milyon yıl kadar süren uzun bir dönem olan Mezozoik devrinde nesli tükenen 16 farklı timsah türünden alınan 146 diş örneği arasındaki farklılıklar üzerinde detaylıca çalıştı.

Antik sürüngenlerin diş yapılarına ilişkin görsel

OPCR tekniği ile diş yüzeyindeki karmaşıklığı ölçen bilim insanları, bu yöntemle hangi dişlerin et bazlı veya bitki bazlı bir beslenme ile eşleşeceğini öngörebildi. Melstrom ve Irmis, yaptıkları çalışma ile bu tekniğin aynı şekilde nesli tükenmiş sürüngen dişlerinde de işe yaradığını buldu.

Çalışmaya dair açıklama yapan Melstrom, “Bitki tüketen canlılar daha kompleks dişlere sahipken, et tüketen canlılar basit dişlere sahiptir. Hem bitki hem de et tüketen canlılar olan Omnivorlar ise, bu iki durumun arasında bir yere tekabül eder. Soyu tükenmiş olan timsah türleri, beslenme konusunda karışık bir çantaya benzer. Ancak bazıları günümüzdeki timsahlara benziyordu. Bazıları, et tüketiyordu, diğerleri de hem et hem bitki tüketen Omnivorlardı. Ancak bu çalışma, bir kısım türün bitki tüketimi konusunda uzmanlaştığını gösteriyor” dedi ve ekledi: “Sürüngenlerin timsahları var etmek için ayrılmış kolu olan ‘Crocodyliform’ üyelerinin bulunduğu ağaçta, vejetaryen olan bireylerin hepsi aynı dal üzerinde bulunmaz. Herbivorlara özgü olarak işaret ettiğimiz kompleks diş yapıları, timsahların soyu tükenmiş akrabalarında sadece üç kez ve veri kümesinin tamamında da sadece altı kez karşımıza çıkıyor.”

Bu durum da destekliyor ki bitki tüketimi, birçok kez dünyanın farklı bölgelerinde bağımsız bir şekilde evrildi. Bazı örneklerde; bitki tüketen timsahlar, bitki tüketen memelilerin ve onların akrabalarının yanında yaşamak durumundaydı. Ancak bitki tüketen her iki grubun da birbirleriyle rekabet halinde olup olmadığı veya farklı bitki türlerinde uzmanlaşıp uzmanlaşmadıkları bilinmemektedir. Ancak bitki kaynaklarının memeliler ve timsahlar tarafından paylaşılması, modern ekosistemde gerçekleşebilecek bir şey değildir.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/palaeontology/some-prehistoric-crocs-were-vegetarians

Önceki İçerikKaliforniya Ridgecrest Depremleri : 6.4 büyüklüğündeki deprem iki fayı birden kırdı ve 7.1 büyüklüğündeki depremi tetikledi
Sonraki İçerikBilimin Öncüleri: Leonardo da Vinci (1452-1519)
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.