Ana Sayfa Bilim Gündemi Bağışıklık hücreleri, yaşlı beyinlerde yenilenmenin önüne geçebilir!

Bağışıklık hücreleri, yaşlı beyinlerde yenilenmenin önüne geçebilir!

1065
Beynin subventriküler bölge olarak adlandırılan bir bölgesinde, kök hücreler (mor) farelerin beyinlerinde yeni sinir hücreleri oluşturur. Yaşlı beyinlerde (sağda) genç beyinlere (solda) göre daha yaygın olan T hücreleri (beyaz) bu sürece müdahale edebilir.

Bağışıklıkta oldukça önemli bir yere sahip olan T hücreleri yaşlı farelerde yeni sinir hücresi üretimini azaltabilir.

Bağışıklık hücreleri; normalde faydalı olan hücrelerin hiçbir faydası yokmuş gibi göründüğü durumlarda, yaşlı farelerin beyinlerine zarar verebilir. 3 Temmuz’da Nature dergisinde yayımlanan çalışma çıktıları, bağışıklık hücrelerinin yaşlanmada rol oynayabileceği ihtimalini arttırıyor.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Anne Brunet ve çalışma arkadaşları, fare beyinlerinde bulunan ve yeni sinir hücrelerinin doğduğu subventriküler bölgedeki her türlü hücreyi tanımlamak için gen aktivitesi üzerinde çalıştı. Genç farelere kıyasla, yaşlı farelerde o bölgede daha fazla öldürücü T hücresi vardı. Nomalde bağışıklık sisteminin bu savaşçıları, vücudun geri kalan kısmında hasar görmüş veya enfekte olmuş hücreleri yok eder, ancak genellikle beyinde görülmesi beklenmez.

Ölüm sonrası insan beyni dokusu üzerinde yapılan deneyler yaşlı insanlarda da benzer bir durum olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, T hücrelerinin 79 ila 93 yaş aralığındaki insanların dokularında, 20 ila 44 yaş aralığındaki insanlara göre daha fazla bulunduğunu keşfetti.

Öldürücü T hücreleri, farelerin beyinlerinde, interferon-gamma denilen bir bileşik üretir. Bu molekül, yaşlılıkla birlikte gelen yeni sinir hücrelerinin sayıca azalmasından sorumlu olabilir.

Bu sonuçlar, insan beyninin erişkin olarak yeni sinir hücreleri oluşturmaya devam edip etmediği konusunu yeniden gündeme getirdi. Eğer devam ediyorsa; T hücrelerini beyinden ayıran tedaviler, yaşlanmayla gelen bazı zihinsel gerilemeleri engelleyebilecek bir yenileme olarak sinir hücresi üretiminin yaşlılıkta bile sürmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/rogue-immune-cells-can-infiltrate-old-brains?tgt=nr

Önceki İçerikEzberleri değiştiren keşif: Yunanistan’da 210 bin yıllık modern insan fosili bulundu!
Sonraki İçerik“Schrödinger’in Kedisi” adı verilen düşünce deneyi “gerçek dünya” tasarımını ortadan kaldırıyor mu?