Ana Sayfa Bilim Gündemi Diyabet, kalp yetmezliği riskini artırıyor

Diyabet, kalp yetmezliği riskini artırıyor

1645

Tüm dünyada hızla yayılan diyabet, 12 milyon kişinin katılımcısı olduğu evrensel bir çalışmada kalp yetmezliği riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu risk özellikle kadınlarda, tip 2 diyabetten ziyade tip 1 diyabet için daha fazladır.

Avustralya’daki George Evrensel Sağlık Enstitüsü’nden Toshiaki Ohkuma, diyabetli kadınların kalp hastalığı ve felç riskinin erkeklere göre daha yüksek olduğunu; ancak diyabetin, kalbin, vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda kan pompalayamaması olarak açıklanan kalp yetmezliği için aynı riski taşıyıp taşımadığı konusunda belirsizlikler olduğunu söyledi.

Ohkuma ile Avustralya, Japonya ve İngiltere’den çalışma arkadaşları, bu durumu çözmek için 50 yıl boyunca; ABD, Kanada, Avustralya Avrupa ve Asya ülkeleri de dahil olmak üzere 10 ülkeden gelen nüfusa ilişkin 47 çalışmanın verilerini topladılar. Çalışmaya, geçmişte güvenilmez sonuçlar veren tek cinsiyetli araştırmalar atlanarak, sadece erkekler ve kadınlar ile yapılan araştırmalar dahil edildi.

10 ülkeden elde edilen veriler kadınların daha fazla risk altında olduğunu ortaya koyuyor.

Diabetologia dergisinde yayınlanan sonuçlar; tip 1 diyabeti olan kadınların, olmayanlara göre kalp yetmezliği için beş kat daha fazla risk taşıdığını göstermektedir. Erkeklerde ise tip 1 diyabeti olanların, olmayanlara göre taşıdıkları risk 3,5 kat daha yüksektir. Tip 2 diyabet genel olarak daha düşük bir risk oluşturuyordu ancak diyabetli erkeklerde bu risk, diyabetli olmayanlara göre yüzde 74 daha fazla iken, kadınlarda hala diyabetli olanların olmayanlara göre neredeyse iki kat daha fazlaydı. Evrensel olarak, diyabetli insanların sayısı 1980’den bu yana neredeyse dört kat arttı ve bu hastalık, şu anda yaklaşık 422 milyon kişiyi etkilemiş durumda. Bu sayının 2040 yılına kadar 642 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

En sık görülen form olan tip 2 diyabet, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı kilo ve sigara kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleriyle ilgilidir. Tip 1 diyabet ise, bağışıklık sisteminin kendi organlarına zarar verdiği 80’den fazla farklı otoimmün hastalıktan biridir. “Sızıntılı bağırsak” ve stres ile ilişkili olmasına rağmen, bu hastalıkların nedeni ve tedavisi hala tam olarak bilinmemektedir. Diyabet, kadınları zaten fazlasıyla etkiliyorken, kalp yetmezliği gelişme riskinin onlarda neden daha yüksek olduğu henüz bilinmemektedir.

İngiltere’deki George Evrensel Sağlık Enstitüsü’nden ortak yazar SannePeters, kadınların prediyabet sürelerinin erkeklerden 2 yıl daha uzun olduğunu ve bu sürenin, kadınlarda kalp yetmezliği riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkili olabileceğini öne sürdü. “Kadınların diyabet için tehdit altında olmaları, erkeklerle aynı düzeyde ilaçlar almamaları ve yoğun bakıma kabul edilme olasılıklarının daha düşük olması gibi bazı önemli kaygılar var” diye de ekledi. Uluslararası Diyabet Vakfı, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yetersiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişime neden olan sosyoekonomik eşitsizliklere işaret ediyor.

Ohkuma, bu çalışmanın “Kadınlarda fazlaca önlem almanın ve diyabet tedavisinin önemini vurguladığını” belirterek şu sözleri ekledi: “Kadınlarda diyabetin (özellikle tip 1) ortaya çıkardığı kalp yetmezliği riskinde payı olan mekanizmaları anlamak ve her iki cinsiyette de diyabet ile ilişkili yükü azaltmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.”

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/biology/diabetes-increases-risk-of-heart-failure-study-shows

Önceki İçerikEvren’in temel özellikleri nelerdir?
Sonraki İçerikHer derde deva mikroorganizmalar: Bakteriler ve dünyamızı değiştiren 5 önemli işlevi!