Ana Sayfa Bilim Gündemi Yumurtadan çıkmamış kuşlar, yaklaşan tehlikelere karşı kabuklarını titreterek kardeşlerini uyarıyor!

Yumurtadan çıkmamış kuşlar, yaklaşan tehlikelere karşı kabuklarını titreterek kardeşlerini uyarıyor!

3570

Araştırmaya göre gelişmekte olan civcivler tehlike sinyallerini algıladıklarında kardeşleriyle iletişim kuruyor. Bilim insanlarının yeni bulgularına göre henüz yumurtadan çıkmamış deniz kuşları komşu yumurtalardaki kardeşlerini kabuklarını titreterek uyarıyor.

Sarı bacaklı martılar üzerinde yapılan bir araştırma embriyolar arası iletişimin en komplike örneklerinden birini ortaya koydu. Gelişmekte olan civcivler; bir avcıya cevap veren yetişkin bir kuşun sesine maruz bırakıldıklarında, yuva arkadaşlarına yaklaşmakta olan tehlikeyi içerisinde bulundukları yumurtaların kabuklarında oluşan titreme ile başka yumurtalara iletebiliyorlardı.

Tehlikelerin farkında olmak ve bunları yuva arkadaşlarıyla paylaşmak civcivlerin dışarıdaki hayata adapte olmalarını sağlayabilir ve ailenin zorlu koşullarda hayatta kalma şansını arttırabilir.

Araştırmanın yürütücülerinden olan İspanya Virgo Üniversitesi Hayvan Ekoloji grubunda çalışma yürüten Jose Noguera “Çok şaşırdık. Embriyoların yumurta titreşimleri üretebildiklerinin farkındaydık ama tahmin ettiğimizden bile daha fazla titreşim ürettiler” dedi ve ekledi: “Embriyoların yumurta dışından belli sinyaller alabildikleri zaten yaygın biçimde bilinmektedir. Ama şu ana kadar bilinmeyen, embriyoların dışarıdan bilgi alarak bu bilgiyi bir embriyodan diğerine aktarabildiğiydi.”

Ekip, Güney İspanya kıyısı açıklarında bulunan ve kuşlar için büyük bir üreme bölgesi olan Sálvora Adası’ndan 90 adet Sarı Bacaklı Martı yumurtası topladı ve onları her birinde üçer yumurta bulunan yuvalara ayırdı. Yumurtaların çatlamasına altı gün kala üç yumurtadan ikisi geçici olarak yuvadan alındı. Yumurtalar, her gün içerisinde rastgele saatlerde her bir sefer 3 dakika olacak şekilde 4 kez tehlike sinyaline maruz bırakıldı.

Olası tehditler hakkında bilgileri paylaşmak, sarı bacaklı martı embriyolarının yumurta dışındaki hayata adapte olmalarına yardımcı olabilir.

Sonuçlara göre embriyolar bu seslere daha az ses çıkararak reaksiyon gösterdi. Ve bu bilgilerin seslere direk olarak maruz bırakılmamış yuvadaki üçüncü yumurtaya da geçtiği görüldü. Üçüncü yumurtanın titreşimleri taklit ettiği ve aynı zamanda diğer civcivler gibi yumurtadan çıkış zamanını geciktirdiği bilinen genetik değişiklikler geçirdiği ve stres hormonu üretiminin arttığı görüldü. Bu reaksiyonların embriyolarda olası bir tehlikenin varlığında gerçekleştiği biliniyor.

Noguera “Bunun gibi embriyodan embriyoya bilgi aktarımı yumurtadan çıktıktan sonra kuşlara faydalı olabilecek gelişimsel değişiklikleri tetikleyebilir” dedi. Stres hormonlarında görülen artış yumurtadan çıktıktan sonra civcivleri çevreleri hakkında daha bilinçli hale getiriyor. Yumurtadan çıkmış civcivler uyarı seslerine maruz bırakıldığında yumurtanın içinde bu sesi daha önce duymuş olanların daha hızlı bir şekilde kaçıp saklandığı keşfedildi. Bilim insanları hala embriyoların bu titreşimleri nasıl sinyal olarak işleyip algıladıklarından emin değil.

Noguera, bulguları Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan bu fenomenin diğer kuş türlerinde görülmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Noguera’nın takımı şu anda embriyoların dış dünyaları hakkında yuvada kaç kuş olduğu gibi diğer bilgileri alıp alamadığını araştırmayı planlıyor. Araştırmada yer almayan, Avusturalya Deakin Üniversitesi’nde çalışma yürüten davranış ekolojisti Mylene Mariette, “Bu araştırma bu fenomenin şu anda bilinenden çok daha yaygın olduğunu gösteriyor” dedi. Mariette’nin dediklerine göre bulgular bu gibi bir iletişimin kuş dışında diğer hayvanların embriyolarında da görüldüğünü ortaya koyabilir.

Kaynak:https://www.theguardian.com/science/2019/jul/22/unhatched-birds-can-warn-others-of-danger-by-vibrating-shells

Önceki İçerikAntropoloji’de mülkiyet ve mübadele kavramları
Sonraki İçerikDil felsefesi ile analitik felsefe arasında ne fark var?