Ana Sayfa Bilim Gündemi Maymunlar, basit bir mantık süreci işleterek bilgi dizilerini sıralayabiliyorlar!

Maymunlar, basit bir mantık süreci işleterek bilgi dizilerini sıralayabiliyorlar!

1955

Yeni çalışma, maymunların basit bir mantık süreci işleterek bilgi dizilerini sıralayabildiklerini ortaya çıkardı.

Kolombiya Üniversitesi’nde çalışma yürüten psikolog Greg Jensen, “Rhesus makak maymunları, hazırlanan listedeki içeriklere tekrar tekrar maruz bırakılarak bu listedeki sırayı öğrenmeleri sağlandı” dedi. Böylelikle canlılar; A, B’den önce geliyorsa ve B de C’den önce geliyorsa, A, C’den önce gelir gibi liste halindeki içerikler hakkında temel bir mantık yürüttüler. Çalışmaya ilişkin sonuçlar, 30 Temmuz günü Science Advances’ta yayınlandı.

Çalışmaya ilişkin olarak açıklama yapan Jensen, “Maymunların, onlara verilen ödüller nedeniyle mi doğru sıralama yapma eğiliminde olduklarına dair güven sağlanamamıştı. Bu noktada maymunlar, listede bulunan simgelerin sırasını çözdü, edindikleri bu bilgiyi kullandı ve listedeki görüntülerden hangisinin diğerini takip ettiğini fark etti” dedi.

Bu bağlamda önceki çalışmalar; maymun, kuyruksuz maymun, güvercin, sıçan ve karga gibi hayvanların da benzer bir mantığı kullanarak içerikleri bir sıra doğrultusunda listeleyebildiklerini göstermişti. Ancak bu konudaki temel tartışma, canlıların bunu bir ödül kazanımı ile mi ilişkilendirdikleri yoksa liste halindeki içeriklere ilişkin bir mantık mı oluşturdukları üzerineydi.

Jensen ve ekibi, maymunların liste halindeki görüntülerin sırasını belirleyecekleri 600 denemeli oturumlar tasarladı. Görüntülerde bir sıcak hava balonu, mısır başağı ve zebra bulunuyordu ve maymunlar, seçimlerini ödüllerin yönetmesine izin veremezdi. Çünkü biliminsanları deneyde kullanılan canlılara, doğru cevap verdiklerinde büyük bir ödül, yanlış cevap verdiklerinde ise küçük bir ödül verdi. Bazı seanslarda ise tam tersi uygulandı. Yani maymunlar, yanlış cevap verdiklerinde de ödül geri bildirimi aldı.

Araştırmacılar “Listelemenin, canlıların vahşi doğa içerisindeki sosyal hiyerarşiyi anlamaları için değerli bir yetenek” diyorlar

Maymunlar, her iki ödül sisteminde de, listelemeyi öğrenmiş ve deney oturumlarının sonunda görece daha az hata yapmışlardır. Deneyi yapan biliminsanları, ödül sisteminin daha hızlı bir kavrayış sağladığını ancak canlıların temel odağının ödül olmadığını ifade etti. Çalışmanın yürütücülerinden Jensen, “Bu vahşi doğa için değerli bir yetenek; çünkü canlıların, hem kendilerinin hem de grup arkadaşlarının sosyal hiyerarşi içerisinde nerede durduklarını anlamaları gerekiyor” diyor ekliyor: “Listenen bilgileri anlama, tespit etme, kullanma, referans oluşturma yeteneği, bireyler arasındaki ilişkilenmelerin takip edilmesi için etkili olan evrimsel bir mekanizma olabilir.”

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/monkeys-can-use-basic-logic-decipher-order-items-list

Önceki İçerikÜniversite ve 1933 Reformunun belirleyici özellikleri
Sonraki İçerikGördüklerimiz duygularımızı nasıl etkiliyor?
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.