Ana Sayfa Bilim Gündemi Ağrıya duyarlı yeni bir organ keşfedildi

Ağrıya duyarlı yeni bir organ keşfedildi

2130

İsveç’te bulunan Karolinska Enstitüsü’nde çalışma yürüten araştırmacılar, ağrılı fiziksel hasarı algılayabilen yeni bir duyusal organ keşfettiklerini açıkladı.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; toplum içerisindeki her beş kişiden biri neredeyse sürekli ağrı çekiyor ve bu kişiler, ağrı kesiciye ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor. Bu noktadan bakıldığında sürekli ağrı hissi, toplum tarafından yüksek maliyetlere ulaşan ilaç kullanımı ile birlikte toplum tarafından baskılanmaya çalışılıyor. Ancak sağkalım için (kişilerin hayatta kalmaları için) ağrı hissine duyarlılık gereklidir ve bu duyarlılığın koruyucu bir işlevi de vardır. Örneğin, keskin bir cisim elimize saplandığında ya da kendimizi yaktığımızda dokuya zarar gelmesini önleyen refleks reaksiyonların gerçekleşmesi.

Karolinska Enstitüsü’nde çalışma yürüten araştırmacılar, cilt üzerindeki tehlikeli çevresel tahrişe duyarlı olan yeni bir duyusal organın keşfedildiğini duyurdu. Baskıya ve iğne türevi maddelerin cilde batmasıyla oluşan acıya duyarlı olan bu organ, ahtapot bacaklarına benzer uzun saçaklı çıkıntılara ve deri içerisine ağ benzeri bir biçimde yayılmış glia hücrelerine sahiptir. Çalışma, ağrıya duyarlı olan bu yeni organın neye benzediğini ve ciltte bulunan ağrıya duyarlı sinirlerle birlikte nasıl bir organizasyona sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Ağrıya duyarlı bu organ, ciltteki epitel dokuda ağsı bir tabaka halinde bulunuyor

Bu organın aktif hale gelmesi ile sinir sisteminde elektriksel kuvvet dağılımının gözlendiği ve bu durumun sonucunda gerçekleşen çeşitli reaksiyonlarla ağrı hissinin oluştuğu ifade ediliyor. Araştırmacılar, deneyler sırasında bu organı işlevsiz hale getirdi ve bu durumun sonucunda bireylerde fiziksel ağrı hissetme yeteneğinde azalma yaşandığı ortaya koyuldu. Dolayısıyla bu ağsı organı oluşturan hücrelerin fiziksel uyaranlara karşı oldukça hassas oldukları sonucuna ulaşıldı.

Karolinska Enstitüsü Tıbbi Biyokimya ve Biyofizik Anabilim Dalı’nda çalışma yürüten Patrik Ernfors, “Çalışmamız ağrıya duyarlılığın yalnızca ciltteki sinirlerde değil, aynı zamanda yakın zamanda keşfedilen bu organda da bulunduğunu ortaya koydu. Bu anlamda keşif, fiziksel olarak hissettiğimiz duyumun hücresel mekanizmalarına dair anlayışımızı değiştiriyor” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2019-08-pain-skin.html

Önceki İçerik2019 yılının Temmuz ayı, tarihin en sıcak ayı olarak kaydedildi
Sonraki İçerikBitkilerde fotosentez hızının arttırılması, bitki üretiminde artışa neden olabilir
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.