Ana Sayfa Bilim Gündemi Kısa veya uzun uyku süreleri, kalp krizini tetikliyor

Kısa veya uzun uyku süreleri, kalp krizini tetikliyor

3114

Yetersiz düzeyde uykunun kalp krizi riskini arttırdığı söylenir. Bu toplumda da genel bir kabul olarak bilinir. Bu konuya ilişkin yeni çalışma, bu riske ilişkin istatistikleri ortaya koydu ve az uykunun yanı sıra uzun süreli uykunun da büyük riskler taşıdığını gösterdi.
Konuya ilişkin çalışma ABD’de bulunan Coloado Boulder Üniversitesi’nden Celine Vetter tarafından yürütüldü. İlerleyen dönemde bu çalışmaya ABD’deki Massachusetts Genel Hastanesi’nden ve İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nden araştırmacılar da dahil oldu.

Uyku süresi beş saat olan insanların kalp krizi geçirme ihtimali, yedi veya sekiz saat uyuyanlara göre yüzde 52 daha fazladır.

Araştırmacılar, hiç kalp krizi geçirmemiş ve 40 ila 69 yaşları arasında bulunan 461 bin kişinin Birleşik Krallık Biyobankası’nda kayıtlı verilerini kullandılar, bu kişilerin uyku alışkanlıklarını ve tıbbi kayıtlarını analiz ettiler. Araştırmacılar, çalışma katılımcılarını yedi yıl boyunca izledi. Biliminsanları; vücut kompozisyonu, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durum ve ruh sağlığı gibi 30’a yakın faktörü göz önünde bulundurdu. Çalışma sonucunda, uyku süresinin kalp krizi riskinin belirlenmesinde oldukça büyük bir etkiye sahip olduğu kaydedildi. Biliminsanları, yalnızca kalp hastalıklarına karşı genetik yatkınlığı olan insanlara odaklandığında geceleri altı veya dokuz saat uyumanın kalp krizi geçirme riskini yüzde 18 azalttığını ortaya çıkardı. Geceleri altı veya dokuz saat uyuyanlara kıyasla altı saatten az uyuyanların kalp krizi geçirme olasılıkları yüzde 20 oranında daha fazlaydı. Dokuz saatten daha fazla uyuyanlar için bu risk yüzde 34 oranında artmaktadır.

Vetter, “Konu kalp sağlığı olduğunda, uyku süresinin önemli bir faktör olduğunu ve bu çalışma, durumun herkes için geçerli olduğunu ortaya koyan bazı kanıtlar sağlıyor” dedi. Çalışma ayrıca altı veya dokuz saatlik uyku sürelerinin dışına çıkıldığında da kalp krizi riskinde yaşanan değişimleri gösteriyor. Uyku süresi beş saat olan insanların kalp krizi geçirme ihtimali, yedi veya sekiz saat uyuyanlara göre yüzde 52 daha fazladır. Araştırmacılar, genetik bilgiyi epidemiyolojik yöntemlerle birleştiren bir yöntem kullanarak katılımcıların genetik profillerine baktılar. Kısa ve uzu uyku sürelerine sahip katılımcıların profillerinin birbirlerine benzer olduklarını ifade eden biliminsanları, bu sürelerin kalp krizi için bir risk faktörü olduklarını da gösterdiler.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/biology/sleeping-too-much-or-too-little-boosts-heart-attack-risk