Ana Sayfa Bilim Gündemi 2019 yılının Nobel Kimya Ödülü sahipleri açıklandı!

2019 yılının Nobel Kimya Ödülü sahipleri açıklandı!

2011

2019 yılı Nobel Kimya Ödülü, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino’ya verildi. Biliminsanları, “lityum-iyon pillerin geliştirilmesi” konusunda bir çalışmaya imza atmışlardı.

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino “lityum iyon pillerinin gelişimine katkıda bulundukları” için Nobel Kimya Ödülü’nü aldı. 97 yaşındaki ABD’li profesör Goodenough ise, Nobel ödülü kazanan en yaşlı isim oldu.

Günümüz teknolojisinde sıklıkla kullanılan lityum iyon piller, yeniden şarj edilebilme özellikleriyle öne çıkıyorlar. Elektronik aletlerde kullanılan bu piller, taşınabilir elektroniklerden elektrikli otomobillere kadar pek çok alanda önemli bir enerji sağlayıcı konumunda.