Ana Sayfa Bilim Gündemi Yeni çalışma, su moleküllerinin evrende nasıl oluştuğuna odaklandı

Yeni çalışma, su moleküllerinin evrende nasıl oluştuğuna odaklandı

1001

Su moleküllerinin evrenin oluşum sürecinde nasıl ortaya çıktığına odaklanan biliminsanları yeni araştırmalarında bu soruya yanıt aradı.

Su moleküllerinin uzayda hareket halindeki asteroidlere hızla çarpan Güneş rüzgarlarının etkisiyle ortaya çıktığını raporlayan biliminsanları, kuvvetli rüzgarların asteroidlerde ve Ay yüzeyinde su oluşumuna neden olabileceğini ortaya koydu. Bugün Nature Astronomy’de yayımlanan yeni araştırmaya göre, güneş rüzgarları ve asteroidlerin bir araya gelmesine çok düşük sıcaklıklar eşlik ettiği durumlarda su oluşumu gözleniyor ve bu su molekülleri asteroidlerin yüzeyinde birikiyor. Bu süreç, uzay boşluğunda bile gerçekleşebiliyor.

Curtin Üniversitesi’nin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Merkezi’nden Dr. Katarina Miljkoviç ve ekibi, araştırmanın uzaydaki hava şartlarının iki bileşeninin -hem elektronlar hem de termal şok- asteroitler üzerinde su moleküllerinin birikimini sağlamak için gerekli olduğunu kanıtladı. Dr. Miljkoviç, “Su moleküllerini yeniden oluşturmada kullanılabilecek olan bu karmaşık işlem, su kaynaklarını Ay gibi diğer cisimler üzerinde üretmek için olası bir mekanizma olabilir” dedi ve ekledi: “Bu araştırma bulgusu potansiyel olarak büyük bir öneme sahip çünkü hepimiz güneş sistemindeki suyun uzaydaki yaşam alanı için son derece önemli bir unsur olduğunu biliyoruz.”

NASA tarafından finanse edilen proje, 50 yıl önce Avustralya’ya düşen bir meteorun incelenmesiyle birlikte şekillendirildi. Biliminsanlarının çalışma çıktılarına göre güneş rüzgarları, başıboş durumda bulunan oksijen ve hidrojen atomlarına baskı uygulayarak onları bileşik oluşturmaya zorluyor. Bu durum, su moleküllerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu araşmanın, evrenin başka bölgelerinde yaşamın varlığına ışık tutması nedeniyle de önemli olduğu belirtilmekte.

Kaynak: https://www.google.com/amp/s/phys.org/news/2019-10-regenerated-asteroids.amp

Önceki İçerik2019 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu
Sonraki İçerikAtmosferimiz nasıl oluştu?
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.