Ana Sayfa Bilim Kurgu Yeni bir etçil dinozor türü keşfedildi

Yeni bir etçil dinozor türü keşfedildi

165

Tayland’ın kuzeyindeki kırmızı kumtaşı ve kilde kazı yapan paleontologlar, yeni etçil dinozor türlerini ortaya çıkardılar.

Tayland’taki Nakhon Ratchasima Rajabhat Üniversitesi’nden Duangsuda Chokchaloemwong ve ekibi, dört ayrı bireyin kafatası, omurga, kalça ve bacak fosillerinden yeni bir dinozor türü (Siamraptor suwati) tanımladı. Kalıntılar, kuzey Tayland’ta, dinozor kalıntıları bakımından zengin olan Khok Kruat Formasyonu’nda bulundu. Bu birikintiler, 113 ila 125 milyon yıl önce, ilk Kretase’ye tarihlenen antik bir nehir havzası tarafından oluşturulmuştur.

PLoS ONE dergisinde yayımlanan keşfe göre sadece parça kalıntılarına ulaşılabildiği için Siamraptor’un ne kadar büyük olduğu bilinmiyor. Fakat kaba bir iskelet rekonstrüksiyonu, bu canlının baştan kuyruğa neredeyse sekiz metrelik uzunluğa sahip olduğu gösteriyor. Yani Tyrannosaurus rex’in yaklaşık üçte ikisini boyutunda.

Siamraptor’un özellikleri onun, Carcharodontosaurs olarak bilinen bir grup dinozorun erken gelişen bir üyesi olduğunu gösteriyor. Carcharodontosaurlar, erken ve orta Kretase’nin en büyük avcıları arasındaydı. 90 milyon yıl önce, Cretaceous’un gelişmesiyle, Tirannosauridleri içeren diğer üç parmaklı theropod dinozorlarının soyu bu bölgede devam edememişti. Konumu ve yaşı, bu etçil dinozor grubunun evrimsel tarihlerinin başlarında yaygınlaştığını gösteriyor. O zamanlar, Carcharodontosaurlar da Avrupa’da ve daha sonra Afrika olacak Gondwana bölgelerinde yaşıyorlardı.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/palaeontology/early-cretaceous-predator-discovered-in-thailand

Önceki İçerik2019 yılının Nobel Kimya Ödülü sahipleri açıklandı!
Sonraki İçerikHomolog özellikler ve canlılar arası akrabalık ilişkileri
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.