Ana Sayfa Bilim Gündemi Eski insanların genetik yapıları, erken Melanezya halkının hayatta kalmasına yardımcı olmuş olabilir

Eski insanların genetik yapıları, erken Melanezya halkının hayatta kalmasına yardımcı olmuş olabilir

1339

ABD, İtalya ve Fransa’dan bir araştırmacı ekibi, Neandertallerden ve Denisovalardan miras kalan DNA’nın, Melanezya halkının ada ortamında hayatta kalmasına yardımcı olmuş olabileceğini gösterdi.

Science dergisinde yayımlanan makalede ekip, Melanezya halkının genetik incelemesini yaptı. Önceki araştırmalar, modern insan genlerinde Neandertal ve Denisovan DNA’larının bulunduğunu ve bazı modern insanların genomunun bu türlerle olan genetik benzerliğinin diğerlerinden daha fazla olduğunu göstermiştir. Örneğin Melanezya halkları, genlerinde hem Neandertal hem de Denisovan DNA’larının yüksek konsantrasyonuna sahiptir. Bu durumun nedeni henüz anlaşılmış değildir. Bu yeni çabayla birlikte araştırmacılar, modern Melanezya halkının genetik incelemesini gerçekleştirdi.

Birçok insan, Neandertaller gibi soyu tükenmiş homininlerden miras aldıkları DNA’lara sahiptir ve şimdi bu DNA’ların, bazı durumlarda sadece küçük parçacıklar olmadığını, uzun zincirlere de sahip olabildiklerini biliyoruz.

Son on yılda yapılan insan DNA’sının genetik analizi çalışmaları, eski insanların Neandertaller gibi diğer homininlerle iç içe geçmiş bir genetik yapısı olması gerektiğini ortaya koydu. Sonuç olarak, bu soyu tükenmiş grupların DNA’sı bugün birçok insan populasyonlarında bulunabilir. Ancak, bu çalışmalar genellikle küçük DNA parçalarıyla sınırlıydı. Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden Evan Eichler ve ekibi daha ileri gittiler. Araştırmacılar, Neandertal ve Denisovan DNA’larının bu populasyonlarda yüksek olup olmadığını kavramak için Melanezya’daki insanların DNA’sına baktılar. Bu populasyonda eski insanlardan aktarılan DNA parçalarının daha uzun olduğuna dair kanıtlar buldular.

Araştırmacılar, aktarılan DNA’nın Melanezya genomuna sağladığı faydaya da odaklandı. Adaptasyon seçimlerinin bağışıklık, diyet, hücresel fonksiyon ve metabolizma ile ilişkili olduğu tespit edildi. Bulgular, erken Melanezya halkının, eski insan türleriyle, kendilerine özgü ada ortamlarında hayatta kalmalarına yardımcı olacak şekilde iç içe yaşamış olabileceğini göstermektedir.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2220381-long-strand-of-dna-from-neanderthals-found-in-people-from-melanesia/

https://cosmosmagazine.com/biology/huge-genomic-changes-an-afterglow-of-archaic-human-pairings

Önceki İçerikBilimin Öncüleri: James Clerk Maxwell (1831 -1879)
Sonraki İçerikZehirli gazları, yararlı bileşiklere dönüştürebilecek yeni bir mekanizma keşfedildi
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.