Ana Sayfa Bilim Gündemi Güneş-ayçiçeği ilişkisi, polimer üretimine aktarıldı

Güneş-ayçiçeği ilişkisi, polimer üretimine aktarıldı

753

Çok sayıda canlı, bir ışık kaynağını takip etme ve ona uyum sağlama yeteneği olarak bilinen fototropizm sergiler. Bu durumun en iyi bilinen örneği, Güneş’e yönelen bitkilerden ayçiçeğidir. Ancak bu durumu taklit edebilen yapay bir malzeme oluşturmak oldukça zordu.

Nature Nanotechnology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre ABD’li biliminsanları, küçük ve silindirik yapıda bulunan nano ölçekli bir polimer malzemesi üretti. Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi’nden Xiaoshi Qian, Yusen Zhao ve Yousif Alsaid ve ekibi, ışığı emen ve onun verimli bir şekilde ısıya dönüşümünü sağlayan bir foto-duyarlı nanomalzeme elde etti.

Daha sonra ekip, elde edilen bu malzemeyi küçük silindirler yardımıyla biçimlendirdi. Işık, silindire çarptığında, onu emer ve silindir daha sıcak hale gelir. Ancak bu durum sadece silindirin ışık kaynağına bakan tarafında gerçekleşir. Silindir yapıları, bir ışık demetini sürekli olarak çok çeşitli yönlerde takip edebilir. Böylelikle malzemelerin verimlerinde artış gözlenmektedir. Araştırma sonuçları, bu materyal kullanılarak güneş buharı üretim cihazlarının üretilebileceğini ortaya koyuyor.

Çalışmanın yürütücüleri şu açıklamalarda bulunuyor: “Bu çalışma gelişmiş güneşe duyarlı makineler, uyarlamalı sinyal alıcıları, kendi kendine yeten robotlar, uzay gemileri için güneş yelkenleri, yönlendirilmiş cerrahi, çeşitli optik cihazlar ve güneş pilleri ile biyoyakıtlar gibi akıllı enerji üretimi için faydalı olabilir.”

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/chemistry/light-loving-polymer-acts-like-a-sunflower

Önceki İçerikBilimin Öncüleri: Max Planck (1858-1947)
Sonraki İçerikUzay görevlerindeki kirlenmeyi önlemek için gezegen koruma kuralları sıkılaştırılmalı mı?
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.