Ana Sayfa Bilim Gündemi En eski etçil dinozor türü keşfedilmiş olabilir

En eski etçil dinozor türü keşfedilmiş olabilir

1103
0

Brezilya’dan iki üniversitenin öncülüğünde yapılan yeni çalışmada, bugüne kadar keşfedilen en eski etçil dinozor fosili incelendi.

Araştırmacılar Santa Maria kenti yakınlarında kazı yaptıkları sırada bir dinozor fosiline rastladıkları raporladı. Keşfedilen bu dinozora Gnathovorax cabreirai ismi veren araştırmacılar, bu dinozorun en eski etçil dinozor türü olduğunu düşünmekte. Araştırmacılar, fosili 233 milyon yıl öncesine tarihlendirdiler. Buna göre, dinozor fosilinin yaşadığı dönem Güney Amerika’nın hâlâ Pangea’nın bir parçası olduğu döneme denk gelmekte.

Keşfedilen dinozorun kafatası yapısı

Çalışma ekibi, keşfedilen fosilin sağlam ve araştırma açısından uygun durumda olduğunu ifade etti. CT tarayıcısı yoluyla yapılan araştırmalar, bu dinozorun beyin yapısı hakkında da bilgi sundu. Dinozorun iyi bir dengeye ve iyi bir görüşe sahip olduğunu düşünen biliminsanları, dinozorun avlanma için kullandığı keskin dişlere ve pençelere sahip olduğunu kaydetti. Dinozorun yaklaşık olarak 3 metre boyunda ve 1 ton ağırlığında olabileceği ve bu dinozorun yaşadığı dönemdeki en büyük canlı olduğu düşünülmekte.

Fosilleşmiş bu iskelet yapısının incelenmesi, bu dinozoun diğer dinozor türleriyle ilşkisinin de anlaşılmasına yardımcı oldu. Bu bulgu, keşfedilen bu dinozor türünün Tyrannosaurus rex gibi milyonlarca yıl sonra yaşayan çok daha büyük yapıdaki et tüketen dinozorların özelliklerinin anlaşılması için değerlendirilebilir.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-11-oldest-carnivorous-dinosaur-fossil-unearthed.html