Ana Sayfa Bilim Gündemi İklim değişiklikleri, kuşların göç metotlarının değişimine neden oluyor

İklim değişiklikleri, kuşların göç metotlarının değişimine neden oluyor

804

ABD’de biliminsanları yüzlerce kuş türünü 20 yıldan fazla süredir izledikleri araştırmada iklim değişikliklerinin kuşların göç modellerini değiştirdiğini tespit etti. Çalışmaya göre tohum, meyve ve çeşitli böcekler gibi besin kaynaklarının bolluk zamanlarının değişimi nedeniyle kuşların göç modellerinde değişim meydan gelmiş.

Biliminsanları, iklim değişikliğinin canlıların yaşamlarına etkisini araştırdıkları bu çalışmada iklim değişikliği konusundaki kritik sorulara cevap üretmeye çalıştı. Cornell Üniversitesi’nden Andrew Farnsworth, “Kuşların göç metotlarının değişimi, iklim değişikliklerine tepki olarak gelişti. Her yıl milyarlarca kuş, bu küresel değişim nedeniyle farklı zamanlarda göç etmek durumunda” dedi.

Kuşların yükselen sıcaklık değerlerine ve gıda kaynaklarının bolluk zamanlarının değişimine nasıl uyum sağladıkları belirsizdi. Ayrıca kuşların göç zamanı, göç güzergahı ve kuş türleri arasında sistematik bir çalışma yapabilmek çok zordu. Bu çalışmada biliminsanları, göçmen kuşları 24 yıl boyunca izledi ve göç metotlarının değişimine tanıklık etti. Verilerin değerlendirilmesi için geliştirilen yeni bir metodu kullanan biliminsanları, göçmen kuşların tohumların dağılma dönemlerinin, böceklerin ve diğer gıda kaynaklarının bolluk dönemlerine göre göç zamanını değiştirdiklerini fark etti. Buna göre iklim değişimi, kuşların göç ettikleri zamanda kayma yaşanmasına neden oldu. Bu yeni metodu kullanan biliminsanları, kuşların uçuş hızını ve hareketlerini de inceleme fırsatı buldu. Ayrıca biliminsanları, kuşların hangi enlem boyunca ilerleyerek göç ettiklerini ve bu enlem değerindeki değişimleri de araştırdılar.

Sonuçlara göre, göç metotlarındaki en büyük değişimler daha hızlı ısınan bölgelerde yaşayan kuşlarda meydana geldi. Özellikle ilkbahar dönemlerinde üreme alanlarına ulaşmak için daha hızlı bir göçün meydana geldiğini kaydeden biliminsanları, sonbahar ve kış mevsimlerinde bu göçün daha yavaş gerçekleştiğini raporladı.

Biliminsanları, kuşların iklim değişikliğinin daha ileri boyutlarına uyum sağlayıp sağlayamayacağı konusunda endişeli. Çünkü besin kaynaklarındaki en ufak bir değişiklik bile göçmen kuşların yaşamlarını etkileyebilir, iklim değişikliklerinin kritik boyutlara ulaşması kuşların yaşamları için tehlikeli süreçleri başlatabilir.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/biology/bird-migratory-patterns-changing-with-the-climate

Önceki İçerikProf Dr. Sevim Tekeli’yi kaybettik
Sonraki İçerikHomeopati şarlatanlığı
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.