Ana Sayfa Bilim Gündemi Yavru bakımının tarihi 40 milyon yıl önceye dayanıyor

Yavru bakımının tarihi 40 milyon yıl önceye dayanıyor

407

Carleton Üniversitesi’nden biliminsanlarınca yapılan çalışmada, yavru bakımının tarihini ortaya koyan bir fosil keşfedildi.

Yavru bakımına ilişkin en eski fosil kalıntısı örneğini bulan biliminsanlarının raporları Nature Ecology&Evolution dergisinde yayımlandı. Fosil üzerinde yapılan incelemeler, yavru bakımının 40 milyon yıl önceye dayandığını düşündürmekte.

Çalışmanın yürütücülerinden Hillary Maddin, “Kazı çalışmalarında bulunduğumuz canlı, doğum sonrasında bir mağara içerisinde yavruyu gizliyor ve onu koruyor. Bu, omurgalılarda uzun süreli gebelik süreci sonrasında yavru bakımı olduğunun en eski kanıtıdır. Yavru bakımı davranışı bugün memelilerde yaygın bir biçimde görülüyor. Bu davranışın bu kadar erken bir süreçte ortaya çıkması oldukça ilginç” açıklamalarında bulundu.

Maddin ve ekibi, yakın zamanda Nova Scotia Burnu civarındaki bir bölgede bir ağaç kütüğünün içerisinde Varanopid synapsid isimli kertenkele benzeri omurgalı canlıya ait fosil kalıntısını keşfetti. Bu canlının iskeleti büyük oranda korunmuştu. Fosil kalıntıları üzerinde çalışmalarda bulunan biliminsanları, bu kalıntıların bazılarının aynı yerde bulunan bir yavruya ait olduğunu raporladı.

Varanopid synapsid, görünüm olarak kertenkeleye benzeyen ancak evrimsel olarak kertenkelelere yakın olmayan bir türdür. Bu canlı türünün, evrimsel süreç içerisinde biri sürüngenlere ve kuşlara doğru giden, diğeri ise memelilerin oluşumuna yol açan dallanma sürecinde memelilere yakın bir tür olarak ortaya çıktığı düşünülmekte.

Yavru bakımı ise, ebeveynlerin yavrularının hayatta kalma ihtimalini arttırmak ve soylarının devamlılığını sağlamak için zamanla edindikleri bir davranıştır. Yavru bakımının pek çok biçimi olsa da, özellikle de memelilerde ve benzeri canlılarda, uzun süreli gebelik sürecinin ardından yavrunun hayatta kalma ihtimalini arttırmak adına başvurulan yavru bakım davranışı yaygın olarak görülür. Bununla birlikte, yavru bakım davranışının evrimsel tarihi açısından çok fazla bilgiye sahip değiliz.

Biliminsanları fosil çalışmalarıyla birlikte yavru bakımının tarihini aydınlatmaya çalışıyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2019-12-earliest-fossil-evidence-parental-behavior.html

Önceki İçerikGalaksiler, mikroorganizmalar ve diğerleri: 2019’un fotoğrafları
Sonraki İçerikYeni polimer malzeme kendi kendini yenileyebilen pillerin üretilmesini sağlıyor
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.