Ana Sayfa Bilim Gündemi Güneş Sistemi’nden de eski: 7,5 milyar yıllık yıldız tozu!

Güneş Sistemi’nden de eski: 7,5 milyar yıllık yıldız tozu!

812

Bir meteorun üzerinden elde edilen yıldız tozu, Güneş Sistemi’nden yaklaşık 3 milyar yıl daha eskiye tarihlenebilecek partiküller içeriyor. Bu durum da onları laboratuvar ortamında tarihlenen en eski katı partiküller haline getiriyor.

Güneş Sistemimizi inşa etmeye başlayan yıldız tozlarından farklı olarak bu partiküller, milyonlarca yıl önce yaşlanan yıldızlar tarafından üretildi. 50 yıldan fazla bir süre önce Avustralya’ya düşen bir meteor üzerinde araştırma yapan biliminsanları, bu meteor üzerindeki partiküllerin Güneş Sistemi’nden daha eski olduğunu raporladı.

Avusturalya’da bulunan meteor.

Bu partiküller üzerinde yapılan Neon-21 testi, partiküllerin yaşını ortaya çıkardı. Neon-21, silikon karbürün yıldızlararası bölgede yüksek enerjili parçacıklarla bombardımana tutulduğu sırada oluşan kimyasal elementin bir formudur. Bir partikülün Neon-21 konsantrasyonu ne kadar yüksek olursa, bu partikülün yaşı da o kadar büyür. Bu partikülün Güneş Sistemi’nin yaklaşık olarak 4.6 milyar yıl önceki oluşumundan çok daha uzun bir süre önce uzaya sürüklendiği kaydedildi. Öyle ki partikülün yaşının 7,5 milyar olduğu tahmin edilmekte.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin bir yayınında yer alan araştırmaya göre, partikülün Güneş Sistemi’nden 2 ila 3 milyar yıl daha büyük olduğu düşünülüyor. Bir meteor üzerinden elde edilen bu partikülden önce tarihlenen en eski yıldız tozunun Güneş Sistemi’nden yaklaşık 1 milyar yıl daha eski olduğu kaydedilmişti.

Biliminsanları bu yıldız tozu üzerinde yapılacak analizlerin Güneş Sistemi öncesindeki döneme ilişkin yeni bilgileri sağlayacağını ve aynı zamanda Güneş Sistemi’nin oluşum dönemine ilişkin yeni verilerin de elde edilebileceğini düşünmekteler.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/ancient-meteorite-stardust-oldest-ever-examined-lab

Önceki İçerikKök hücreler kullanılarak canlı robotlar üretildi!
Sonraki İçerikBilim ve Gelecek Büyükçekmece Temsilciği’nden “Beslenme, Sindirim ve Bağışıklık Sistemi” konulu seminer
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.