Ana Sayfa Bilim Gündemi İspanya, özel sağlık hizmetlerini kamulaştırdı

İspanya, özel sağlık hizmetlerini kamulaştırdı

699

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre Avrupa salgının merkezi haline geldi. İtalya, Avrupa içerisinde koronavirüsün yayılımının en yüksek olduğu ülke konumunda. COVID-19 hastalığının en çok gözlendiği Avrupa ülkelerinden ikinci ise İspanya.

DSÖ’nün güncel verilerine göre İspanya’daki vaka sayısı 9.191 seviyesinde. Yayılımın artmasıyla birlikte İspanya hükümeti, belirli uygulamaları yürürlüğe koydu. İspanya yönetiminin açıklamalarına göre, ülke genelindeki özel hastaneler genel sağlık sisteminin kontrolüne girecek.

İspanya hükümeti ayrıca önlemler kapsamında kullanılacak maske, eldiven, tıbbi ya da farmasötik ürünlere ya da bu ürünleri üretme kapasitesine sahip şirketlerin 48 saat içinde yetkililere haber vermelerini talep etti. Söz konusu imkanlara sahip şirketler bildirimde bulunmamaları halinde ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) kaynaklı salgının pandemi olarak ilan edilmesinin ardından bazı ülkeler tarafından alınan önlemler hali hazırda ülkelerde geçerli olan sağlık sisteminin halk sağlığını gözetmediğini gösteriyor. Dünya genelinde sağlık sistemi, tedavi edici sağlık sistemi olarak biçimlendirilerek bir pazar haline dönüştürülmüş durumda. Ülkelerin aldığı önlemler ise, koronavirüs kaynaklı küresel salgının sistemlerin sürdürülebilirliği konusunda kafamızda oluşturduğu soru işaretlerine yanıt niteliğinde. Sermaye lehine kurulmuş olan sağlık sistemi sürdürülebilir değil, küresel ölçekli halk sağlığı politikaları gözden geçirilmeli.

Kaynak: WHO; BBC Türkçe

Önceki İçerikAlmanya gözlemleri: Almanya’da koronavirüs salgını için “risk derecesi” yükseltildi
Sonraki İçerikÇin’in ve ABD’nin korona imtihanı: Biri sınavı geçiyor, diğeri kopyayla belki…