Ana Sayfa 196. Sayı Dergiye ulaşmak…

Dergiye ulaşmak…

116

Bilindiği gibi iki aydır (Haziran ve Temmuz sayıları) dergimizi ulusal dağıtıma veremiyoruz. Elinizdeki Ağustos sayısı da verilmeyecek. Bunun nedeni, yaşanan koşullarda yüksek iade oranının kesin oluşu ve bunu göze alacak bir lüksümüzün bulunmayışı. Bilim ve Gelecek’i her zamanki satış noktalarından almaya alışmış olan okurlarımızı zora soktuğumuzun farkındayız. Özellikle taşradaki okurlarımızın internetten sipariş etmekten veya abone olmaktan başka çareleri yok. Şikâyetlerini çeşitli yollarla bize ulaştırıyorlar. Fakat okurlarımızın da bizi anlaması gerekiyor. Bilim ve Gelecek bir sermaye dergisi değil. Dergi emekçileri ekstra fedakârlık göstererek yayını çıkarmaya devam ediyor. Okurlarımızdan da dergiye ulaşmak için biraz daha fazla çaba göstermelerini rica ediyoruz. Büyük kentlerdeki okurlarımız Bilim ve Gelecek’e ulaşmak için azalan satış noktalarından aramak durumundalar. Taşradaki okurlarımız ise internetten sipariş edecekler veya abone olacaklar. Basılı yayıncılık öyle bir kıskaç altında ki, abonelik ve sipariş yöntemi bile dergi merkezi için bir yüke dönüşüyor. Çünkü 1 derginin kargo masrafı ortalama 10 TL. Yani dergi fiyatının yarısı sadece kargo masrafına gidiyor. İşte şartlar böyle…
Fakat yine de Eylül sayımızla birlikte dergiyi tekrar ulusal dağıtıma vermeyi hedefliyoruz. Bir süre bu koşulları kaldırıp kaldıramayacağımızı ölçeceğiz. Her koşulda Bilim ve Gelecek’i okurlarımıza ulaştırmaya çalışacağız. Okurlarımız da ulaşmaya çalışmalılar. Abonelik ve e-abonelik seçeneklerini ısrarla öneriyoruz.

***

Ay içinde Edirne F Tipi cezaevinden bir hükümlüden mektup aldık. Bilim ve Gelecek aboneliğini durdurmamızı (cezaevlerine ücretsiz yolluyoruz dergiyi) talep ediyor, çünkü cezaevi yönetiminin yeni aldığı bir kararla, hükümlünün cezaevi kanalıyla vereceği parasıyla almadığı süreli yayınları artık kabul etmediğini belirtiyor. Son olarak yolladığımız dergiyi de hükümlüye vermeyip depoya atmışlar. Alınan kararla cezaevine kitap ve dergi girişi büyük ölçüde sınırlanıyor. Buna göre hükümlü sadece kendi parasıyla (o da cezaevi kanalından geçmek şartıyla) Edirne’deki ticari kitapevlerinde satılan yayınları ve bir de doğum günü ya da dini bayramlarda hediye olarak gönderilecek 1 adet kitabı alabilecek. Tabii içeriği idare tarafından sakıncalı görülmezse!
Bunun sadece Edirne F Tipi Cezaevine mi özgü olduğu yoksa genel bir uygulama mı olduğunu henüz bilmiyoruz. Çünkü diğer cezaevlerindeki okurlarımızdan böyle bir bilgi almadık. Her ne olursa olsun şunu yeniden vurgulayalım: Bilim ve Gelecek çıktığından beri dergiyi cezaevlerindeki okurlarına ücretsiz olarak yollamayı ilke edinmiştir. Hangi faşizan uygulamayı yaparlarsa yapsınlar, Bilim ve Gelecek’i cezaevlerine ulaştırmanın bir yolunu bulacağız. Bu bizim boynumuzun borcudur.

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı yeni sezona hazırlanıyor. Hazırlıkları son aşamaya gelmiş ve sonbaharla birlikte okurlara ulaşacak yeni kitaplarımız var. Bunları gelecek sayıdan itibaren sizlere duyuracağız. Öte yandan Ahmet Kerim Gültekin’in “Kutsal Mekânın Yeniden Üretimi: Kemeré Duzgı’dan Düzgün Baba’ya Dersim Aleviliğinde Müzakereler ve Kültür Örüntüleri” adlı kitabı okurlara sunuldu. Cem Say’ın “50 Soruda Yapay Zekâ” adlı kitabı ise yaz ve pandemi koşullarına rağmen 17. baskıyı yaptı. Bunlar umut verici gelişmeler.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikSosyal bilimlerde ‘evrim’ düşüncesi
Sonraki İçerikCOVID-19: Yüzyılın ilk büyük salgını
Salgında hangi noktadayız, nereye gidiyoruz?