Ana Sayfa Bilim Gündemi Bakteriler, insanda metabolik ve mental sağlığın desteklenmesi için kullanılabilir mi?

Bakteriler, insanda metabolik ve mental sağlığın desteklenmesi için kullanılabilir mi?

209

Metabolik hastalıklardan olan obezite 1980’den bu yana iki kattan daha fazla arttı. Obezite, tip 2 diyabet gibi hastalıkların artışı dünya çapında sağlık açısından büyük bir sorun oluşturuyor. Yeni bir araştırma, Bifidobacterium longum APC1472 bakteriyel suşunun iştah ve metabolizma konusunda önemli bir düzenleyici işlevi görebildiğini gösterdi.

Araştırma bir bakteri suşu olan Bifidobacterium Longum APC1472’nin, aşırı kilolu ve obez insanlarda açlık kan şekeri ölçümlerinin sonucunda elde edilen glikoz düzeylerinde azalma meydana getirdiğini ortaya koydu. Bununla birlikte açlık sinyali ile ilişkili bir hormon olan ghrelin ile stres hormonu olan korzitolün aktiflik oranlarının da değiştiği rapolanmıştır. Bifidobacterium Longum APC1472 suşunun insanlarda kilo alımını azaltmada herhangi bir etkisi olmadığı görülürken, ilk araştırmalar bakterinin obez farelerde kilo alımını ve depolanan yağ boyutunu azalttığını gösterdi. Araştırmacılar B. longum APC1472’nin, tip 2 diyabet gibi otoimmün hastalıkların ortaya çıkışında etkili olan kan şekerinin düşürülmesinde probiyotik olarak kullanılma potansiyeli taşıdığını belirtiyor.

Stres ve obezitenin birbirine bağlı olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Stres kısa vadede iştahı bastıran bir etki gösterirken, stresin kronik hale gelmesi iştahı artıran kortizol hormonunun artışına yol açmaktadır. Bu çalışma B. Longum APC1472’nin açlık homonu ghrelin seviyelerinin sabit tutulmasında ve stres hormonu olan kortizolün düşürülmesinde etkili olabileceğini, metabolik hastalıkların bazılarında tedavi protokolüne eklenebileceğini göstermektedir.

eBioMedicine’da yayınlanan çalışma ayrıca metabolik hastalıklar, mental sağlık ve bağırsak mikrobiyomu arasındaki bağlantıyı da ortaya koymaktadır. Bakteri suşunun mental sağlığı etkilemesi ise yine etki ettiği hormonal mekanizma aracılığıyla gerçekleşir. Bu hormonlardan biri olan ghrelin, sinirlerin gelişiminde, değişen çevre şartlarına uyum sağlamada ve öğrenmede işlevlidir. Ayrıca kortizol hormonu da sentezlenmesinde etkili olan mekanizmalar ve yine etki ettiği alanlar dahilinde mental sağlıkla ilişkilidir.

Araştırma dünya genelinde büyük bir sağlık sorunu haline dönüşen metabolik hastalıkların geriletilmesinde prebiyotiklerin etkisini göstermesi açısından önemli bir yerde durmaktadır.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-12-bacteria-metabolic-mental-health.html

Önceki İçerikİnsanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir parazitik solucanın hücre atlası çıkarıldı
Sonraki İçerikİlaca dirençli Salmonella türünün evrimini anlamak, yeni tedavileri beraberinde getirebilir
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.