Ana Sayfa Dergi Sayıları 248. Sayı Mehmet Akif Ersoy’da Batı uygarlığının farklı görünümleri

Mehmet Akif Ersoy’da Batı uygarlığının farklı görünümleri

Mehmet Akif Ersoy, hem Osmanlı’nın parçalanmasına hem Kurtuluş Savaşı’na hem de savaş sonrası Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etmiştir. Akif, Batı uygarlığını ve batılı toplumları çözümlerken diyalektik ve meta-eleştirel bir söylem benimsemiştir. Kuşkusuz diyalektik ve eleştirel çözümlemelerinin malzemesi, tarihsel koşullu gözlemleri ve deneyimleridir. Çözümlemesinin özü, kitaplardaki Batı ile reel/fiili Batı’nın birbirinden farklı olduğu tezine dayanır.

33
0

Prof. Dr. Hasan Aydın OMÜ Felsefe Bölümü Mehmet Akif Ersoy, çok-uluslu Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yetişmiş, hem Osmanlı’nın parçalanmasına hem Kurtuluş Savaşı’na hem de savaş sonrası Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etmiştir. Çocukluk ve gençlik dönemindeki sosyo-kültürel koşullar, Tanzimat’tan itibaren artarak devam eden modernleşme/batılılaşma hareketleri ve bu hareketlerin neden olduğu geleneksel düşünce ve kurumlarla batılı tarzda inşa […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.