Ana Sayfa Bilim Gündemi Penguenler, tahmin edilenden daha önce evrimleşmiş olabilir

Penguenler, tahmin edilenden daha önce evrimleşmiş olabilir

1343
0

62 milyon yıl önceki Palaeosen evresine ait oldukları düşünülen penguen fosilleri, penguenlerin tahmin edilenden daha önce evrimleşmiş olabileceğini göstermektedir.

Yeni Zelanda’nın güneyinde bulunan bir adadan elde edilen fosil kalıntıları üzerinde süren araştırmalar, bu fosillerin yaş tayinlerinin yapılabilmesini sağladı.

Palaeontologia Electronica dergisinde çıkan araştırmaya göre biliminsanları, fosillerden elde edilen bilgilerin ışığında penguenlerin morfolojik yapısını ve bu canlılara ait hücrelerin moleküler yapısını analiz etti.

Fosillerin ait olduğu düşünülen Kupoupou stilwelli türü, modern akrabalarına yakınlığıyla bilinen bir penguen türüdür. Bugünün standartlarına göre daha büyük bir yapıda bulunan bu penguen, o dönemde mevcut olanlara göre oldukça küçük bir yapıdaydı. K. stilwelli’nin, ayak yapısını o dönemdeki mevcut türlerden daha farklı bir biçimde kullandığı ve modern penguenlere benzer bir biçimde suda yüzebildiği ve başka pek çok aktiviteyi gerçekleştirebildiği ifade ediliyor.

Flinders Üniversitesi’nden Jacob Blokland, penguenlerin dikkat çekici ve geniş bir çeşitliliğinin olduğunu ve fosil analizlerinin bu durumun ortaya çıkarılmasında etkili olacağını ifade ediyor. Ayrıca Blokland, o dönemde deniz hayvanlarının tükenmesiyle birlikte okyanus çevresinde oluşan ekolojik boşluğun penguenler tarafından doldurulduğunu ifade ederek çeşitlenmeye yol açan durumlardan birini özetliyor.

Yeni Zelanda Üniversitesi’nde çalışma yürüten Paul Scofield ise çalışmanın çıktılarından olan başka duruma değinerek “Penguenlerin 66 milyon yıl önceki neslinin, deniz canlılarının yok olmasından sonra uçma yeteneğini yitirerek denizlere adapte olması ve akabinde yüzme kabiliyeti kazanması imkansız değildir” açıklamalarında bulunuyor.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/palaeontology/modern-penguins-may-have-evolved-earlier-than-thought