Ana Sayfa Dergi Sayıları 233. Sayı Çekirge istilaları ve etkileri

Çekirge istilaları ve etkileri

Göç eden çekirgeler bireysel ve sürü olarak birbirlerinden farklı iki fazda bulunurlar. Bireysel fazda tek başına beslenen bir çekirge, sürü fazında büyük zarara yol açabilir. Bir arada bulunmak durumunda kalınca vücut yapıları, yaşam tarzları, davranışları ve çevreyle ilişkileri değişir. Değişimleri sadece vücutları ile sınırlı kalmayan çekirgelerin davranışları da değişir ve büyük bir iştahla yüzlerce kilometrelik alanlara zarar verebilirler.

53
0

Sevilay Özer Okuyacağınız makale, Sevilay Özer’in “Anadolu’da Görülen Çekirge İstilaları ve Halk Üzerindeki Etkisi” adlı kitabının (Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2016) Giriş bölümüdür. İnsanlık tarihi boyunca karşılaşılan çekirge istilaları, halkı sefalete mahkûm etmiş, açlıkla mücadele etmek durumunda bırakmıştır. Felaketin yıkıcı etkisi nedeniyle yaşanan acılar ve çekilen sıkıntılar unutulmamış, nesilden nesle intikal ettirilmiştir.1 Sürü fazına […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.