Ana Sayfa 241. Sayı Okyanusların keşfi ve HMS Challenger

Okyanusların keşfi ve HMS Challenger

Challenger’ın keşifleri arasında, okyanus tabanının ilk kaba haritasının çıkarılması, kuzeybatı Pasifik Okyanusu’nda okyanusların en derin noktası olan yerkabuğunun en derin yerini temsil eden Mariana çukurları olarak adlandırılan ve keşif gemisinin onuruna “Challenger Deep” adı verilen en derin çukurluk vardı. Ayrıca bir başka keşif de Atlantik Okyanusu’nun merkezine yakın bir yerde uzanan bir dağ zinciri şeklindeki “Orta Atlantik Sırtının” keşfi oldu.

86

Mehmet Sakınç Antik Ege’de mitoslar şöyle der: Okeanus; Uranüs ve Gaia’nın oğlu, kız kardeşi Tethys’in kocası, nehir tanrılarının ve Okeanids’in babası ve tüm okyanusların kişileşmiş hâlidir. Okeanos’un kardeşi, bir başka Titan, Tethys’le güzel zamanlar geçirmiş olmalıdır ki sonunda, ırmak, çay, ya da göllerin hâkimi, sayıları oldukça fazla olan deniz nymphleri(1) yani Okeanidler meydana gelmiştir. Okeanos […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.
Önceki İçerikKutupların keşfi – 2 Güney Kutbu’nun izinde…
Sonraki İçerikÇin’in bilim ve teknolojiye katkısı