Tuz, suyun içinde şekerin eridiği şekilde erimez. Tuz, buzla karışınca onu çözer. Tuz yine kalır ama buz çözüldüğü için artık o su değil, tuzlu sudur. Tuzlu suyun donma noktası normal sudan daha düşüktür.
Kışın çok kar yağışı alan bölgelerde, yollardaki buzlanmayı çözmek için tuz kullanılır. Örneğin ABD’de üretilen tuzun yüzde 45’i yollardaki buzun eritilmesinde kullanılmaktadır. Buzlanmış yollara tuz döküldüğünde önce tuz buz ile çözümlenerek bir buzlu su tabakası oluşturur ve bu çözeltinin donma noktası düşük olduğundan, sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile donmadan kalabilir. Bilindiği gibi su, sıcaklığı sıfır dereceye varınca donar. Suya tuz ilavesi ile bu donma sıcaklığı da düşer. Suya yüzde 10 tuz katıldığında donma sıcaklığı -6 dereceye iner. Yüzde 20 tuz karıştırıldığında da -16 derecede donar. Ancak yolun veya buzun ısısı -16 dereceden de az ise artık tuzun erimede pek etkisi olmaz, sadece buzun üstünde kalarak arabaların tekerleklerinin kaymasını azaltabilir.