Ana Sayfa Bilim Gündemi Bitkilerde fotosentez hızının arttırılması, bitki üretiminde artışa neden olabilir

Bitkilerde fotosentez hızının arttırılması, bitki üretiminde artışa neden olabilir

923
0

Avustralya ve İngiltere’de çalışma yürüten biliminsanları, bazı bitkilerde fotosentezi hızlandırarak üretimin artırılabileceğini ortaya koydu. Çalışmaya göre, mısır ve bir tür buğday olan sorgum gibi bitkilerin üretimini artırmanın yolu bitkilerin fotosentez hızlarının artırılmasından geçiyor.

Elektronların akış hızlarını kontrol eden bir protein olan Rieske FeS’in üretimin artırılmasının fotosentez hızına etki edeceğini ifade eden biliminsanları, bu varsayıma ilişkin deneylerdefotosentez hızlarının yüzde 10 oranında arttığını gözlemledi. Avustralya’da fotosentez üzerine araştırmaların yapıldığı bir merkezde çalışma yürüten Maria Ermakova, “Bu protein elektron aktarımı ile görevli bir komplekse aittir, bu nedenle buradaki enerji bu kompleks tarafından kullanılarak üretimde artış sağlanabilir” açıklamalarında bulunuyor.

Çalışmada kullanılan Rieske proteininin üç boyutlu görüntüsü

Çalışmaya ilişkin bulgular, Communications Biology dergisinde yayınlandı. Avustralyalı araştırmacılar, İngiltere’de bulunan Essex Üniversitesi’nden biliminsanları ile birlikte yürüttükleri çalışma sonucunda uluslar arası bir proje üreterek ürün verimliliğini artıran bir araştırmaya imza attı. Araştırmacılar, çalışma kapsamında C4 fotosentezi yapan mısır ve sorgum gibi bitkiler ile C3 fotosentezi yapan buğday, pirinç gibi bitkilerin kullanıldığını belirtiyorlar. (C3 ve C4 isimlendirmesi, fotosentez yoluyla ilk olarak üç veya dört karbonlu bileşiğin üretilmesiyle ilgilidir.)

Çalışmanın odağında olan protein, özellikle de C4 fotosentezi yapan bitkilerin yetiştikleri ortamlarda yüksek bir işlev gösterir. Fotosenteze yönelik olarak çalışmaların yapıldığı merkezden Susanne von Caemmerer, “Bitkilerdeki elektron taşınım hızının yükseltilmesinin, C4 modellerinde fotosentezi arttırdığını gözlemledik. Bu çalışma yoluyla C4 fotosentezinin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla şey öğrenme imkânımız da oldu” açıklamalarında bulundu ve ekledi: “İlerleyen çalışmalardaki esas amaç, bu özelliğin bir gıda mahsulünde kullanılması olacak. Böylelikle özelliğin biyokütle üzerindeki etkisi de test edilmiş olacak.”

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/biology/for-faster-photosynthesis-add-more-protein