Ana Sayfa Bilim Gündemi Neden bazı insanlar grip ile diğerlerinden daha iyi savaşabilir?

Neden bazı insanlar grip ile diğerlerinden daha iyi savaşabilir?

2398
0

Yeni araştırmaya göre, başlıktaki sorunun yanıtı çocukluğumuzda saklı.

Kaliforniya Üniversitesi ile Arizona Üniversitesi’nden araştırmacılar, çocukluk çağında geçirdiğimiz ilk gribin etmeni olan virüs türünün gelecekte geçireceğimiz grip hastalıklarının seyrini belirlediğini raporladı. Çalışmaya göre insanların gribe neden olan virüs ile savaşma yetenekleri sadece yaşamları boyunca geçirdikleri gribal enfeksiyonların etmenleriyle değil, aynı zamanda bu enfeksiyonların gerçekleşme sırasıyla da ilgili.

PLoS Pathogens dergisinde yayınlanan araştırma, aynı grip virüsü tarafından enfekte olan farklı insanlarda hastalık seyrinin neden farklı olduğuna açıklık getiriyor. Araştırma bulguları, mevsimsel grip enfeksiyonlarının yıkıcı etkilerini aza indirmek için yeni stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Çocukluk çağında influenza virüslerine maruz kalmak insanlara yaşamlarının geri kalanı için kısmi bir koruma da sağlıyor. Bu koruma influenza ile uzak ilişkili grip virüsleri için de geçerli. Buna göre geçmiş dönemlerde grip virüsüne maruz kalmak, kişinin geçireceği gelecek enfeksiyonlara karşı immunolojik yanıtın verilmesini sağlıyor.

Grip virüsünün iki alt tipi olan H3N2 ve H1N1, son süreçlerde mevsimsel grip salgınlarının sorumlularıdır. H3N2, yaşlılarda ciddi vakaların ve gripten ölümlerin çoğuna neden olur. H1N1’in genç ve orta yaşlı insanları etkilemesi daha olasıdır ve daha az ölüme neden olur. Farklı grip virüs suşlarının farklı yaşlardaki insanları nasıl etkilediğini izlemek isteyen ekip, bölgede yaşayan insanların sağlık kayıtlarını analiz etti.

Sağlık kayıtlarının incelenmesi, yeni örüntüleri ortaya koydu. Çocukluk döneminde daha az şiddetli bir gribe neden olan H1N1’e maruz kalan insanların, yaşamlarında yeniden H1N1 ile karşılaşmalarında hastaneye kaldırılma oranları, ilk kez H3N2’ye maruz kalan insanların hastaneye kaldırılma oranlarına göre daha düşüktü. Çocukluk dönemlerinde H3N2’ye maruz kalan insanlar, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bu suşa karşı ekstra bir koruma kazanmışlardı. Ayrıca, çocukluk döneminde H1N1 ile yakından ilişkili H2N2’ye maruz kalan insanların, H1N1 suşu için koruma kazanmadıkları fark edildi. Bu durumu açıklamak daha zordu, çünkü iki alt tip de aynı grupta yer alır ve daha önceki araştırmalar bu suşlardan birine maruz kalmanın diğer suşa karşı önemli ölçüde koruma sağladığını göstermişti. Biliminsanları maruz kalınan ikinci alt tipin birincisi kadar kapsamlı koruyucu bir bağışıklık tepkisi geliştirilememesine neden olduğunu belirtti.

Araştırmacılar ayrıca grip suşları arasındaki evrimsel ilişkiye de odaklandı. Araştırmacılar bulguların, gelecekteki grip salgınlarında hangi yaş gruplarının risk grubunu oluşturacağının tahmin edilmesi açısından yararlı olacağını düşünüyor.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-02-childhood-flu-virus-people-harder.html