Ana Sayfa Dergi Sayıları 225. Sayı Karar yılı: 2023

Karar yılı: 2023

285
0

Toplumumuz açısından son derece kritik bir yıla giriyoruz. 2023, seçim yılı. Yapılacak olan seçim, herhangi bir seçim değil. Türkiye toplumu cumhuriyet tarihinin en önemli kararlarından birini verecek. Ya karanlığa sürüklenecek ya da siyasal İslam’dan kurtulma ve aydınlanma yolunda bir adım atacak. Önümüzdeki yılları, hatta on yılları belirleyecek bir karar yılı 2023. Bu yılın, cumhuriyetimizin 100. yılı olması da ilginç bir tesadüf.
Hangi yönde adım atılırsa atılsın çatışmalı bir süreç bekliyor bizi. Çünkü 21 yıllık siyasal İslam iktidarı sonucunda, toplum sözleşmesi dağılmış, kutuplaşmış ve yeni bir toplum sözleşmesi ihtiyacı duyan bir toplumuz artık. Toplum sözleşmelerinin sınıflar arası uzlaşmayla oluştuğu görüşü tarihsel olgulara terstir ve büyük bir yanılgıdır. Yeni toplum sözleşmeleri devrimlerle gelir. Önce devrim yapılır sonra uzlaşma… Burjuva toplum sözleşmeleri de aristokrasinin tasfiyesiyle gelmiştir.
Toplum sözleşmesi dağılmış Türkiye’de yeni bir toplum sözleşmesi inşa etmek için yeni bir modernite devrimi (atılımı) gerekir. Mevcutların uzlaşması yoluyla yeni bir toplum sözleşmesi olanaksız. 21. yüzyıl ile 11. yüzyıl uzlaşamaz. Seküler yaşam ile kul ideolojisine dayalı tarikatçılık uzlaşamaz. Bilimsel düşünce ile dinsel düşünce uzlaşamaz. Vahşi kapitalizm ile emek uzlaşamaz.
Ya bu atılımı yapacağız; laik, demokratik ve emeğe değer veren bir sistem ve toplum kuracağız ya da karşı devrimcilerin, gericilerin dayattığı toplum sözleşmesine boyun eğeceğiz. İşte bu kararı verecek 2023’te toplumumuz. İnanıyoruz ki Türkiye toplumu gericiliğe boyun eğmeyecek. Bu kararlılıkla tüm okurlarımızın ve emekçi halkımızın yeni yılını kutluyoruz.

***

Geçtiğimiz ay acı haberlerle sarsıldık. Çok değerli aydınlarımızı peşi sıra yitirdik Aralık ayında. Ne yazık ki çok değerli bir kuşağa veda ediyoruz. 4 Aralık’ta Sönmez Targan ağabeyimizi kaybettik. Targan, 68’liler Birliği kurucusu, işçi hakları savunucusu, yazar, siyasetçi, sendikacı olmasının yanı sıra ülkemizin önde gelen bir dağcısıydı da. Türkiye’nin ilk savaş muhabirlerinden deneyimli gazeteci Ergin Konuksever de 17 Aralık’ta hayata gözlerini yumdu. Hepimizin beynine çakılmış Deniz Gezmiş’in ünlü parkalı fotoğrafını çeken gazeteciydi Konuksever. Çınar Yayınlarının kurucusu ve sahibi, yazar Aydın Ilgaz’ı 19 Aralık’ta kaybettik. Sadece bir yayıncı değil, çok değerli bir entelektüeldi Aydın Ilgaz. Ve Sarper Özsan… Türkiye’nin büyük müzikoloğu, dergimizin de yazarı ve dostu Sarper ağabeyi de 19 Aralık’ta yitirdik. Milyonların bir ağızdan söylediği “1 Mayıs”, “Durduramayacaklar halkın coşkun akan selini”, “Bir mermi de benden aslanım” marşlarının bestecisi Sarper Özsan… Hepsini saygıyla ve sevgiyle anıyoruz; ürünleri sonsuza dek yaşayacak ve esin kaynağı olacak.

***

Elinizdeki sayının içeriğini konusunda tartışamadık bu köşede. Ama yeni yılın bu ilk sayısının zengin bir içerikle, ilginç makale ve söyleşilerle dolu olduğunu söyleyelim en azından.
Gericiliğe karşı Türkiye’nin aydınlık yüzünün atılım yolu olsun 2023.
Dostlukla kalın…