Ana Sayfa Dergi Sayıları 236. Sayı Osmanlı’da halk kıyımları

Osmanlı’da halk kıyımları

Osmanlı İmparatorluğu tarihi bir yanıyla da Türkmen kitlelere yönelik baskı, asimilasyon ve katliamlar tarihidir. Yavuz döneminde on binlerce Alevinin katledildiği söylenir. Kanuni ve 2. Selim dönemlerinde aralıksız 30 yıl şeyhülislamlık yapan Ebusuud Efendi, katliam fetvalarıyla bilinir. Kuyucu Murat Paşa, Rafizi, Kızılbaş, çapulcu asi diye suçlanan insanları, önceden açtırdığı büyük kuyulara, kitleler halinde canlı canlı attırarak katletmiştir.

371
0

Nayim Gül Okuyacağınız metin, Nayim Gül’ün “Horasan’dan Balkanlara Bin Yıllık Asimilasyon: Kıyımlarla Üstü Örtülen İnsancıl Kültür” başlıklı -henüz basılmayan- kitap çalışmasının Osmanlı dönemini ele alan bölümünden derlenmiştir. Fatih dönemi ve Türkmenlerin camide yakılması 2. Mehmet’in (Fatih) İstanbul’u alması çok önemlidir ancak abartıldığı gibi çok zor olmamış, son Bizans yetkilileri tarafından kent adeta teslim edilmiştir. Fatih […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.