Ana Sayfa Dergi Sayıları 244. Sayı Türkiye’deki depremler neden bu kadar yıkıcı?

Türkiye’deki depremler neden bu kadar yıkıcı?

Türkiye’de oluşan depremler neden felakete dönüşüyor? Deprem aktif bölgelerdeki ülkelerin ekonomik karşılaştırmalarını, Türkiye’nin deprem konusundaki bilgi birikimini ve deprem-yönetmelik ilişkisini ele aldığımızda, depremin yıkıcılığından kaçınamıyor olmamızdaki temel neden, depreme karşı önlem alarak özgüvenci bir tutum geliştirmektense alışkanlıklarımızın “afet” sonrası yara sarma stratejisine daha yakın olması olarak görülüyor.

114
0

Ömer Karadağ- Kevser Yıldız Deprem, insanın tarih boyunca anlamlandırmaya çalıştığı doğa olaylarından birisidir. Depremi anlamlandırmanın yolu dünyanın iç yapısını anlamaktan geçer. Dünya, yerkabuğu, litosfer, astenosfer, üst manto, alt manto, dış çekirdek ve iç çekirdek olarak sıralanabilecek tabakalardan oluşur. Litosfer tabakası yerkabuğu ve mantonun yerkabuğuna yakın kısımlarından oluşur, rijit ve görece sağlamdır. Astenosfer, litosferin altındaki tabakadır […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.