Ana Sayfa Dergi Sayıları 246. Sayı Doç. Dr. Seydi Çelik ile söyleşi Devletin kökeni hakkında

Doç. Dr. Seydi Çelik ile söyleşi Devletin kökeni hakkında

İlk çağların köy yapılanmalarının bazılarının armağan veya trampa ekonomisinde kalırken bazılarının kent devleti haline gelebilmelerini sağlayan dinamiğin “pazaryeri” olduğu söylenebilir. Pazaryerini uluslararası ticarete açabilenler hem bu ticaretin organizasyonu için kurumlara gereksinim duymuş hem de pazara sunmak üzere ihtiyaçtan fazla mal üretimine yönelmişlerdir. Bu yönelişin ardından ortaya çıkan “pazar ekonomisi” ve yan yana gelişen “para ekonomisi” toplumsal yapıyı tamamen değiştirmiştir.

29
0

Devletsiz toplumlar olarak yaşarken bazı coğrafyalardaki bazı insanlar neden ve nasıl devletli topluma geçiş yaptılar, diğerleri neden yapmadı/yapamadı? Toplumun içine gömülü olan iktidar, nasıl oldu da toplumdan ayrışarak, topluma yabancı bir zümrenin eline geçti? Bolluk toplumu genelde tarımsal üretime geçmiş toplumlar için söylenen bir tanımdır; fakat avcı-toplayıcılar tarıma geçiş yapmış topluluklara göre daha az açlık […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.