Ana Sayfa Dergi Sayıları 96. Sayı Jane Austin zehirlendi mi?

Jane Austin zehirlendi mi?

183
0

İngiliz polisiye yazarı Lindsay Ashford, İngiliz edebiyatının ünlü ismi Jane Austin’in aile içinde zehirlenmiş olabileceğini iddia etti. 17. yüzyılın sonunda romantik edebiyatın önemli yapıtlarına imza atan yazarın son mektuplarını temel alan iddia, Austin’in aile içinde bir cinayete kurban gitmiş olabileceğini öne sürüyor.

1817 yılında 41 yaşındayken gizemli bir şekilde son nefesini veren İngiliz yazar, ölümünden kısa bir süre önce kaleme aldığı bir mektupta “Şimdi birkaç gün önceye göre kendimi çok daha iyi hissediyorum. Yüzümdeki sarımsı soluk renk gitgide kayboluyor” diye yazıyor.

Ashford, yüzdeki renk değişiminin pigmentlere bağlı olduğunu öne sürerek, arseniğe bağlı ölümlerin yavaş yavaş gerçekleştiğine vurgu yapıyor. Ancak geçtiğimiz yüzyılın ortasında Jane Austin’den alınan bir saç örneğine uygulanan analizde zehirli bir maddeye ait izlere rastlanmış, ardından da yazarın edebiyat tarihçilerinin iddia ettiği gibi verem, kanser vs. hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği iddiaları ortadan kalkmıştı.

Ashford, Jane Austin’in zehirli maddeyi o dönemde romatizma tedavisinde önerilen bir madde aracılığıyla almış olabileceğini öne sürüyor. Polisiye romanların yazarı Ashford, Austin’in aile içindeki geçimsizlik nedeniyle kendisine düşman olan kişi ya da kişilerce zehirlenmiş olabileceği iddiasından vazgeçmese de Austen araştırmacıları Ashford’un iddiasını inandırıcı bulmuyor.

Kaynak: Focus Storia, Ocak 2012