Ana Sayfa Dergi Sayıları 239. Sayı James Cook’un keşif seyahatleri

James Cook’un keşif seyahatleri

18. yüzyılın en büyük Avrupalı kâşifi tartışmasız İngiliz denizci James Cook’tur. Pasifik Okyanusu’ndaki keşifleri ile ünlüdür. Üç büyük seyahatte okyanusun hem güneyini hem de kuzeyini taradı. Avustralya kıyılarını, Yeni Zelanda’yı, Hawai adalarını keşfetti. Birçok girişimde bulunmasına rağmen güney denizinde olduğu söylenen meçhul kıtaya (Antarktika) ulaşamadı. Hawai adasında yerlilerle çıkan bir çatışmada parçalanarak öldürüldü.

115
0

Sami Öngör Okuyacağınız makale, Osman Sami Öngör’ün (1915-1996) Gazi Terbiye Enstitüsü Coğrafya Öğretmenliği görevini sürdürürken yazdığı “Coğrafi Keşifler ve Tetkik Seyahatleri” adlı kitabından alınmıştır (Maarif Basımevi, İstanbul, 1954). Metindeki bazı eski Türkçe sözcüklerin günümüz Türkçesindeki karşılıklarını kullandık. Kâşifler içinde rakipsiz bir yeri olan James Cook 1728’de Yorkshire’de doğdu. Kalabalık bir çiftçi ailesinin ikinci çocuğudur. Daha […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.