Ana Sayfa 243. Sayı Mehmet Akif’in uygarlık imgesi Doğu’nun ve Batı’nın eleştirisinden yeni bir senteze doğru

Mehmet Akif’in uygarlık imgesi Doğu’nun ve Batı’nın eleştirisinden yeni bir senteze doğru

Akif, Doğu’ya baktığında, fiilen yaşayan Doğu’nun her açıdan geriliğini gözlemler; Müslüman Doğu neden böyledir? Batı’ya baktığında ise, onun bilimde üstün yönünü görür fakat, ahlaksal ve emperyalist yüzüne tanıklık eder. Batı neden böyledir? Akif’in önerdiği gibi, gerçekten Batı’nın bilim ve tekniğini alıp, kendi İslami unsurlarımızla birleştirmek olası mıdır? Gözlemlerine dayanan ayrıntılı analizlerine karşın Akif’te bu sorulara tutarlı yanıtlar bulamayız.

24

Prof. Dr. Hasan Aydın Mehmet Akif Ersoy (1873-1936) uygarlığı nasıl kavramsallaştırmaktadır? Kavramsallaştırmasının gerisinde, neler yatmaktadır? O, felsefi anlamda bir monist, yani uygarlığı ideaya ya da materia’ya indirgeyen bir düşünür müydü, yoksa uygarlığı iki öğeye ayırıp maddi ve manevi kısmının birbiriyle pamuk ipliğiyle bağlı olduğu ya da etkileşimsiz olduğu tezini savunan bir düalist ya da ikici […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.
Önceki İçerikTürkiye’de bir zamanlar zooloji
Sonraki İçerikDecidim: Biz karar veririz