Ana Sayfa 243. Sayı Türkiye’de bir zamanlar zooloji

Türkiye’de bir zamanlar zooloji

Cumhuriyet sonrası 1933 üniversite reformuyla, Türkiye’ye gelen biliminsanlarının çabaları ile gözleme dayalı bilimlerde örneğin zoolojide, botanikte ve jeolojide büyük gelişmeler yaşandı. Derslerin hemen tümü uygulamaya yönelik verildi. Bu bölümlere kayıt olan öğrenciler derslerini doğa ile iç içe yapmaya başladılar. Ta ki 12 Eylül darbesine kadar. Günümüzde ise genelde doğabilimlerinin özelde zoolojinin hali içler acısıdır.

28

Mehmet Sakınç “Bizde tabiiyât yoktur. Mülkümüzde bu ilmin başlamasıyla sönmesi bir olmuştur.” (Subhi Edhem, 1919) Bilimsel düşüncenin gelişmesinin güçlü örneklerinden olan doğabilimlerinin üç önemli disiplini jeoloji, zooloji ve botaniğin ülkemizde bilim üreten üniversitelerde öğrencilere nasıl aktarıldığını anlamak için, eski zamanlar ile günümüz arasında bir karşılaştırma yapmak yerinde olacaktır. Osmanlı’nın son zamanlarından başlayarak Genç Cumhuriyet yıllarından […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.
Önceki İçerikT.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programları
Sonraki İçerikMehmet Akif’in uygarlık imgesi Doğu’nun ve Batı’nın eleştirisinden yeni bir senteze doğru