Ana Sayfa Arkeoloji Mısır’ın antik Teb kentinde eşsiz bir mezarlık bahçesi ortaya çıkarıldı

Mısır’ın antik Teb kentinde eşsiz bir mezarlık bahçesi ortaya çıkarıldı

819
0

Dra’ Abu el-Naga’ nekropolisinde İspanyollar tarafından yürütülen arkeolojik çalışmada, Eski Mısır 18. Hanedanlığının erken dönemlerine tarihlenen ve Djehuty ile Hery’e ait olan kayaya oyma mezarların çevresinde eşi olmayan bir mezarlık bahçesi gün yüzüne çıktı.

Luksor’un batı yakasındaki Dra’ Abu el-Naga’da ortaya çıkan yaklaşık 4000 yıllık mezarlık bahçesi, şu an için türünün tek örneği.

Yeni bulunan mezarlık bahçesinin kuşbakışı görünümü.

Kültür Bakanlığı’nda Antik Mısır Eserleri bölümünün yöneticisi Mahmoud Afifi, Ahram Online’a verdiği söyleşide, bahçenin Orta Krallık dönemine tarihlenen kaya mezarlarının avlusunda bulunduğunu ve bahçenin 3 m x 2 m ölçülerinde olup 30 cm’lik karelere bölündüğünü belirtti.

Bahçenin bir köşesinde 4000 yıllık bir ağacın köklerinin ve gövdesinin korunageldiğini aktaran Afifi, ağacın yanında sunu işlevi görmüş olabilecek bir kase dolusu kuru incir ve çeşitli meyveler bulduklarını da sözlerine ekledi.

Arkeologlar işbaşında.

Madrid’deki İspanyol Ulusal Araştırma Kurulu’nda araştırmacı profesör olarak çalışan ve Mısır’daki araştırmayı yöneten Jose Galan, “Bu keşif, MÖ 2000’de Orta Krallık döneminde antik Teb kentinin çevresine ve bahçeciliğine ışık tutabilir” şeklinde konuştu.

Çevresinde ağaçlar bulunan, küçük ve karelere bölünmüş biçimdeki mezar bahçesi betimlerinin Yeni Krallık dönemine ait mezarlardaki duvar resimlerinden bilindiğini aktaran Galan, bunun sembolik bir anlam taşıdığını ve ölü gömme adetlerinin bir parçası olduğunu belirtmekle birlikte; antik Teb’de ilk kez ortaya çıkan bahçenin, Mısır’ın kültürel ve dini anlamda şimdiye dek yalnızca ikonografik düzeyde bilinen bu parçasının arkeolojik düzeyde de kanıtlandığını da iddia ediyor.

Alanda bulunan sunu amaçlı kuru incirler ve çeşitli meyveler.

Bahçenin yanısıra, makalenin konusu olan Orta Krallık dönemine ait kayaya oyma mezarın fasadına 46cm x 70 cm x 55 cm ölçülerinde kerpiç örme bir şapel eklenmiştir. Şapelin içinde MÖ 1800 yılları civarında hüküm süren 13. Hanedanlık’a ait üç stel, in situ olarak bulunmuştur.

İlk çalışmalara göre stellerden biri Renef-Seneb’e aitken, ikincisinde “evin hanımı Idenu’nun oğlu, vatandaş Khemenit” ibaresi yer almaktadır. Son stelde ise Montu, Ptah, Sokar ve Osiris gibi tanrıların isimleri geçmektedir.

Yeni bulunan stellerden biri.

Galan’a göre “Bu keşifler Dra’ Abu el-Naga’nın, Orta Krallık döneminde çeşitli kült aktivitelerinin yürütüldüğü kutsal bir alan olduğunu vurgulamaktadır.”

İspanyol ekip; Luksor’un batı yakasındaki Dra’ Abu el-Naga’da, 18. Hanedanlık dönemine tarihlenen Djehuty ve Hery kayaya oyma mezarlarının çevresinde 16 yıldır çalışıyor.

Haberde geçen tüm fotolar İspanyol ekibe aittir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz