İlk üç boyutlu insan korneası, İngiltere Newcastle Üniversitesi’ndeki biliminsanları tarafından üç boyutlu yazıcılar kullanılarak yazdırıldı. Bu, gelecekte sınırsız sayıda kornea kaynağını garantilemek için bir teknik olarak kullanılabilir.
Milyonlarca insanın ihtiyacı
İnsan gözünün en dış katmanı olan kornea, görüntüyü odaklamak açısından çok önemli bir role sahip.
Dünya çapında, trahom ve bulaşıcı göz bozukluğu gibi hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkan kornea körlüğünü önlemek için ameliyat olmayı bekleyen on milyon insan var. Buna karşın henüz çok sınırlı sayıda kornea nakil için uygun durumda.
Buna ek olarak, yanma, yaralanma, kesilme, sıyrılma veya çeşitli hastalıklar sonucu korneada oluşan tahribatlar nedeniyle görme yeteneğini tamamen yitirmiş yaklaşık beş milyon insan daha var.
Biyo-mürekkep
Experimental Eye Research‘te yeni yayımlanan çalışma, sağlıklı donör korneadan alınan kök hücrelerin alginat (deniz yosununda bulunan asidik bir tuz) ve kolajen (hayvanlardan elde edilen esneklik sağlayan bir çeşit protein) ile karıştırılarak nasıl solüsyon, yani “biyo-mürekkep” hazırlandığını anlatıyor.
Basit, düşük maliyetli bir üç boyutlu biyo-yazıcı kullanarak, bu biyo-mürekkep insan kornea şeklini oluşturmak için eşmerkezli çemberlere başarıyla kalıplanmış. Yazdırma işlemi on dakikadan daha az sürmüş. Kök hücreler üreme veya başka bir deyişle büyüme göstermiş.
Çalışmanın yürütücüsü, Newcastle Üniversitesi Doku Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olan Che Connon: “Alginat ve kolajenin bir kombinasyonu olan eşsiz jellerimiz, malzemeyi üretirken kök hücreleri canlı tutar. Jeller ayrıca üretilen malzeme şeklini koruyacak kadar sert, üç boyutlu bir yazıcının ağzından sıkılacak kadar da yumuşak olmasını sağlar. Bu deney, benzer bir hidrojel içinde oda sıcaklığında haftalarca canlı tuttuğumuz hücreler üzerine olan bir önceki çalışmamız baz alınarak kurgulandı. Şimdi, kullanıcıların kök hücreleri ayrı ayrı yetiştirme zorluğunu ortadan kaldırarak dokuları basmaya başlamasına olanak tanıyan bu biyo-mürekkebi kullanmaya hazırız” diyor.
Çalışmanın geleceği
Ekipteki biliminsanları ayrıca, hastanın kendine has özellikleri ile uyuşan kornea da üretebileceklerini gösterdiler.
Basılı dokunun boyutlarının belirlemesinde gerçek kornea boyutları esas alınmış. Hastanın gözü taranarak boyut ve şekil gibi elde edilen veriler ile uygun korneanın hızlı bir şekilde basılabilmesi sağlanabilir.
Connon şunu da ekliyor: “Üç boyutlu kornealarımız üzerinde daha fazla test yapmamız ve nakil için kullanabileceğimiz noktaya gelebilmemiz için muhtemelen birkaç yıl geçmesi gerekecek. Ancak gösterdiğimiz şey, bir hastanın gözünden alınan koordinatları kullanarak kornea basmanın ve bu yaklaşımın dünya çapında kornea yetersizliği ile mücadele etme potansiyeline sahip olduğu.”