Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nden biliminsanları, tek hücreli organizmaların evrimine ilişkin yeni bir araştırma yaptı. Biliminsanları, hidrojenin çekirdeğe sahip olan hücrelerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını raporladı.
Biyolojik evrim açısından en önemli gelişmelerden bir tanesinin yaklaşık olarak 2 milyar yıl önce ökaryotların ortaya çıkması olduğunu kaydeden biliminsanları, bu ökaryotik soyun ardından bitkileri ve hayvanları ortaya çıkaracak evrimsel sürecin meydana geldiğini ifade etti. Biliminsanları bu ökaryotik canlıların nasıl oluştuğunu ve yaşamlarını nasıl sürdüklerini anlamak için Arktik Okyanusu’nda bulunan deniz çökeltilerinden DNA elde etti ve bu DNA üzerinden çeşitli analizler yaptı.
Biliminsanları bu çökeltiler üzerinden DNA elde edebildiler ancak bu canlılar tam hücre yapılarına sahip bir biçimde elde edilemedi. Bu nedenle bu canlılara ait özellikler tam olarak analiz edilemedi. Ancak canlıların arkelere benzer bir yapı taşıdıkları raporlandı. Biliminsanları elde edilen bu canlılara Lokiarchaeota adını verdi.
Bu canlının taşıdığı özellikler nedeniyle ökaryotların son ortak atası ile ilişkili olabileceği düşünülmekte. Araştırmacılar, Lokiarchaeota ve ökaryotlar arasındaki ilişkinin anlaşılması için daha derin analizler yapacaklarını ifade etti. Ökaryotik canlıların evrimleşme sürecinin anlaşılması açısından önemli olan bu çalışmanın çıktıları Nature Microbiology dergisinde yayımlandı.
Biliminsanları, bu canlının hidrojene bağımlı bir metabolizmaya sahip olduğunu da ifade etmekte. Ayrıca çalışmanın sonuçları, mikroorganizmaların karmaşık bir metabolizmaya sahip olduğunu da göstermektedir.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-12-evolution-revelatory-relationship.html