Bilim, uzun süredir testosteron seviyesinin tavır ve davranışların çeşitlenmesine etki ettiğini söylüyor.
İnsanlarda (ve bazı diğer türlerde), kadınlarla beslenme ve çocuk yetiştirmede dostane bir biçimde beraber çalışan erkeklerin, daha saldırgan ve daha huysuz hemcinslerine göre, genellikle daha düşük testosteron seviyelerine sahip oldukları uzun süredir biliniyor. Notre Dame Üniversitesi’nden iki antropolog, bu etkileri özellikle çekirdek aileye bakarak sosyal alanda da inceliyorlar.
Notre Dame Hormonlar, Sağlık ve İnsan Davranışları Laboratuvarı Direktörü antropolog Lee T. Gettler ve Ford Family öğretim görevlisi antropolog Rahul C. Oka, Hormones and Behavior dergisinde, testosteron düzeyinin yalnızca eşlerle değil, aynı zamanda diğer akrabalar, yakın arkadaşlar, meslektaşlar, komşularla ilişkilerde de rol oynayabileceğini iddia ediyorlar.
Amerikalı olgun erkeklerden oluşan bir örneklem ile konu hakkında yapılan geniş çaplı yeni bir araştırmayla, manevi desteğe dayalı ilişkilere sahip olunduğunda testosteron seviyelerinin nasıl değiştiği inceleniyor.
Gettler bulgularını, “Diğer Amerikalı erkeklerle karşılaştırıldığında, babalar ve evli erkekler genellikle daha düşük testosterona sahip. Bu durum onların çocuk yetiştirme kabiliyetlerini destekliyor. Biz ilk olarak bunun diğer sosyal ilişkilerde de değişimler yarattığını ortaya koyuyoruz. Sonuçlarımızda, yetişkin erkeklerin manevi yönden desteklendiği kardeşlik, arkadaşlık, komşuluk, iş arkadaşlığı gibi ilişkilerle de testosteron seviyesinin düştüğünü gözlemliyoruz” diye açıklıyor.
Gettler, “Testosteronun depresyon, kalp hastalıkları, obezite ve bazı kanser türleri için meydana çıkardığı birtakım riskler düşünüldüğünde, sosyal olarak desteklenen olgun erkek ve kadınların çok daha sağlıklı oldukları söylenebilir. Öyle umuyoruz ki; bu iki alanı bağlayan bulgularımız sosyal destek, biyoloji ve sağlık alanı arasındaki ilişkilerle ilgili tartışmaları canlandırır” diye ekliyor.
“Çoğumuz muhtemelen testosteronun yaşlanmaya karşı bir çare olduğunu iddia eden televizyon reklamlarını görmüşüzdür. Bulgularımız olgun erkeklerde bu testosteron takviyelerinin sosyal yaşama etkilerinin dikkatlice incelenmesi gerektiğini gösteriyor. Yaşa bağlı olarak testosteron düzeyi düşmesinin sosyal yaşama etkilerinin olumsuz olmadığı görülüyor.”
Aykut Özbeytemur
İTÜ Uçak Mühendisliği
Orijinal kaynak: Lee T. Gettler, Rahul C. Oka, “Aging US males with multiple sources of emotional social support have low testosterone”, Hormones and Behavior, 2015.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151110171400.htm