Ölümden sonraki saatlerde beynimizdeki bazı hücreler aktifliğini korur. Yeni araştırmaya göre, ölümün ardından bazı hücrelerimizin ve ilişkili genlerin aktivitesi artıyor.
Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, ölümün ardından beyinde meydana gelen değişimleri anlayabilmek için beyin ameliyatı ardından toplanan beyin dokusundaki gen anlatım düzeylerini analiz etti. Sonuçlar ilginçti, çünkü bazı hücrelerde ölümden sonra gen anlatımı artıyordu. Ölümden sonra anlatımı artan genler tek bir hücre türüne özgüydü: Glial hücreler.
Araştırmacılar, beyin dokusundaki glial hücrelerin ölümden sonra büyüdüğünü ve filizlendiğini gözlemlediler. Biliminsanları glial hücrelerin ölümden sonra büyümesinin ve anlatımlarının artmasının şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Çünkü glial hücreler oksijen eksikliği, felç, iltihap gibi durumlarda ilgili bölgeyi temizlemekle işlevlidir. Araştırmacılardan Dr. Jeffrey Loeb, “Çoğu çalışma ölüm sırasında beynin tüm aktivitesinin kalbin atmayı bırakmasıyla birlikte durduğunu söyler. Ancak bu durum sanıldığı gibi değil” açıklamalarında bulundu.
Araştırma sırasında analiz edilen genlerin yaklaşık yüzde 80’inin anlatım düzeyinin 24 saat boyunca sabit kaldığı görüldü. Bu genlerin aktivitesi fazla değişmemişti. Bu genler genellikle temel hücresel işlevleri yerine getiren genlerdi. Hafıza, düşünme gibi işlevlere sahip genlerin yapısı ise ölümden sonraki saatlerde hızlı bir biçimde bozuluyordu. Üçüncü gen grubu ise, nöronal genler hızla bozulurken aktif kalıyorlar ve aktivitelerini artırıyorlardı. Ölümden yaklaşık 12 saat sonra aktiflikleri zirveye ulaşıyordu.
Loeb, çalışma çıktılarının ölümden sonra bedenimizde meydana gelen değişikliklerin anlaşılmasının yanı sıra beyin dokularıyla ilgili otizm, şizofreni ve Alzheimer gibi hastalıkların daha iyi anlaşılması için kullanılabileceğini belirtiyor.
Kaynak: SCIENCE DAILY