Ana Sayfa Dergi Sayıları 219. Sayı Biraz dertleşelim

Biraz dertleşelim

320
0

Dergimiz baskıya girerken aldığımız son haber kargo fiyatlarına gelen yüzde 40 zam. Bir derginin aboneye gönderilmesi 16 TL (ki bu en ucuz kargo fiyatı). Yani dergi fiyatının neredeyse yarısı kargoya gidiyor. 35 TL’lik dergiyi aboneye 16 TL’ye gönderebiliyorsunuz. Kâğıt ve baskı giderlerinin sürekli arttığını ise burada defalarca yazdık. Basılı yayıncılık üzerindeki mali baskı, sürdürülemez ve katlanılamaz bir noktaya doğru ilerliyor. Bu öyle absürt bir durum ki, derginin satışı ve abone sayınız ne kadar artarsa o kadar çok zarar ediyorsunuz. Yapılabilecek tek şey dergi fiyatını artırmak; ama bu da ister istemez okur kaybı demek. Dergi okurları da emekçi insanlar ve bin bir ekonomik sorunla boğuşuyorlar. Vazgeçebilecekleri ilk şey, doğal olarak gıda, sağlık, eğitim vb. değil, entelektüel ihtiyaçları; onları kınayamayız. Böyle bir cendere içindedir basılı yayıncılık; özellikle sermaye ve devlet desteği almayanları.
Sadece durumu sizlere yansıtmak ve biraz da dertleşmek istedik.

***

Elinizdeki sayının kapak dosyası, büyük bilim tarihçimiz Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın anıt eseri “Mısırlılarda ve Mezopotamyalılarda Matematik, Astronomi ve Tıp” başlıklı kitabının “Sonuç” bölümünden derlendi. Yunan düşüncesinin ve biliminin Mezopotamya ve Mısır’dan etkilenmeleri bazı düşünsel-bilimsel adımların geçişi ile mi sınırlıydı, yoksa Mısır ve özellikle Mezopotamya uygarlığı ile Yunan uygarlığı arasında birkaç buluş ve keşfin devralınmasından öte tarihsel bir devamlılık mı bulunmaktaydı? Aydın Sayılı, eserinin “Sonuç” bölümünde bu sorunun yanıtını arıyor ve “Yunan mucizesi” teriminin gerçeği yansıtmadığını kanıtlıyor.
Elbette Antik Yunan uygarlığının bilim ve düşün alanındaki katkıları büyüktür, devrimsel niteliktedir; bunu kimse göz ardı edemez. Ama bu atılımın bir arka planı, kökeni vardır ve bu da Mısır-Mezopotamya uygarlıklarının her alanda yarattığı zemindir, birikimdir. Dosyamızda büyük bilim tarihçimizin kaleminden bu yaklaşımın kanıtlarını okuyacaksınız. Oldukça hacimli, okuması sabır ister; ama tutarlı bir bakış açısı kazanmak da entelektüel emek gerektirir. İlgiyle okunacağını ve ileri okumaları/incelemeleri de kışkırtacağını düşünüyoruz.
Yine bu sayıda Yücel Çağlar’ın ülkemizdeki orman yangınlarının niteliklerini ve alınması gereken tedbirleri tartışan makalesi son derece uyarıcı. “Bilişim Dünyasından” bölümünde İzlem Gözükeleş ilginç bir konuyu ele almış: Algoritma sosyolojisi. Düşünsel ufkunuzu genişletecek bir yazı.

***

Yazarımız Ali Törün’ün Bilim ve Gelecek Kitaplığı’ndan yayımlanan “Matematiğin (M)izahı” adlı kitabının ikinci baskısı çıktı. Çok ilgi çeken kitaplarımızdan biri, yeni ve genç okurlarla buluşacağından eminiz.
Acı bir haber de aldık geçtiğimiz ay. Bilim ve Gelecek’in yakın dostu, değerli arkadaşımız, çevirmen ve yazar Bozkurt Leblebicioğlu’nu kaybettik. Ailesinin, yakınlarının, hepimizin başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…