Ana Sayfa Dergi Sayıları 156. Sayı Apandisin aslında hayati bir rolü varmış!

Apandisin aslında hayati bir rolü varmış!

1468
0

Biliminsanları nihayet, “apandis” adlı, kalınbağırsağa bağlı küçük, ince tübün uzun süredir anlaşılamayan işlevini keşfetti. Apandis, apandisit olarak bilinen ağrılı bir iltihaplanmaya yatkın olduğundan kimi zaman ameliyatla alınması gerekir. Genelde anlamsız, amaçsız ve işlevini yitirip körelmiş bir organ olarak görülse de, Arizona Midwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, apandisin aslında bağırsaklarda yaşayan faydalı bakteriler için bir rezerv olabileceği kanısına vardılar.

Doç. Heather Smith, 533 farklı memelinin bağırsak yapılarını ve çevresel koşullarını inceledi. Primatların, vombatların ve tavşanların dahil olduğu bir grup hayvanda apandis bulunurken, kedi, köpek gibi diğer hayvanlarda bulunmuyor. Smith, apandisin farklı türlerde 30 farklı kez evrimleştiğini ve bir kere ortaya çıktığında, nesilden nesile neredeyse hiçbir zaman yok olmadığını keşfetti.

Aynı zamanda apandisli hayvanların bağırsaklarında lenfoid doku yoğunluğunun daha yüksek olduğunu görüldü. Bu doku, sonrasında apandiste depolanabilen bazı yararlı bakteri türlerinin büyümesini tetikleyebiliyor. Dolayısıyla, olası bir ishal durumunda canlının, bağırsaklarındaki yararlı bakterilerin tamamını kaybetmemiş olacağına inanılıyor.

Doç. Smith, apandisi alınmış kişilerin, özellikle bağırsaklardaki yararlı bakterilerin dışarı atılmasına neden olan bazı hastalıklarda iyileşmelerinin biraz daha uzun sürebildiğini belirtiyor. Ortalama bir yetişkinin apandisinin uzunluğu 5-10 cm iken, çapı 6-8 mm arasında değişiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz