Campanella, Galileo, Darwin, İbn Sina, Steinbeck ve Cemal Yıldırım… Elinizdeki sayının içeriği böyle. Bu isimler birbirine çok yakıştı. Batı uygarlığının bilimsel devriminin simgeleri… Ortaçağ Doğu uygarlığının önde gelen bir filozofu ve bilgini… Ünlü bir edebiyatçı… Ve bilimin öncüleriyle birlikte anılmayı en başta haketmiş, ama hiç arzu etmediğimiz bir biçimde bu sayımızda yer alan sevgili Cemal Öğretmen… Evet, ülkemizin önde gelen bilim felsefecisi ve bilim tarihçisi, eserleri, mücadelesi, örnek kişiliği, yaşam anlayışıyla hepimizin öğretmeni Prof. Dr. Cemal Yıldırım ani ölüm haberiyle girdi bu sayımıza. Acımız büyük.
Elinizdeki sayıda iki geniş dosya var. İkisi de Türkçe’de ilk kez yayınlanıyor. İlki kapak dosyamız: “Galileo’nun avukatı Campanella”. Galileo ve Astronomi Yılı dolayısıyla bazı Galileo dosyaları hazırlığı içindeyken Campanella’nın “Galileo Savunusu” adlı bir eserinden haberdar olduk. Büyük bilgin Galileo Galilei, Kopernik’in Güneş-merkezli evren modelini savunduğu ve “Dünya dönüyor” dediği için Engizisyon Mahkemesinde yargılanmaya başlamıştı ve avukatlığını da yine Katolik Kilisesi’nin hışmına uğramış olan bir diğer büyük bilgin ve filozof Tommaso Campanella üstlenmişti. Campanella “Galileo Savunusu” adlı eserini, 1616 yılında Roma’da Galileo Davası başladığında, Engizisyon zindanlarındayken yazmıştı. Bundan daha anlamlı bir Galileo dosyası (aynı zamanda bir Campanella dosyası) olamazdı. İlgiyle ve yeni bilgiler edinerek okuyacağınızı düşünüyoruz. Galileo dosyalarımız önümüzdeki sayılarda da sürecek.
İkinci geniş dosyamız, yine Türkçe’de ilk kez yayınlanan “Darwin’in otobiyografisi”. Daktylos Yayınevi tarafından yakında çıkacak olan kitaptan bazı bölümleri okuyacaksınız. Yaşam öyküsünü, çocukluk ve okul yıllarını, Beagle gezisini, Türlerin Kökeni’nin hazırlanışını ve yaşam anlayışını büyük bilgin Darwin’in kendi kaleminden okumak, eminiz ilginizi çekecektir.
***
Geçtiğimiz ay bilim camiası TÜBİTAK’taki Darwin skandalıyla sarsıldı. Devletin bilim kurumunun 42 yıllık dergisi Bilim ve Teknik’in Darwin’i ve evrim kuramını konu edinen kapak dosyası, TÜBİTAK yetkilileri tarafından son anda yayından kaldırıldı ve derginin yayın yönetmeni görevden alındı. Bu, tam bir skandaldır! Darwin ve evrim kuramı sansür edilerek ne bilim yapılabilir ne de bilim etkinliği sürdürülebilir. AKP iktidarı altında Türkiye’nin nerelere sürüklenebileceğinin en çarpıcı göstergelerinden biridir bu gerici ve bilim düşmanı uygulama. Bilim ve Gelecek’in yöneticileri, yazarları ve okurları olarak Darwin ve evrim sansürünü kınıyoruz ve TÜBİTAK yöneticilerini istifaya davet ediyoruz. Böyle bir uygulamayı yapanların adları, “bilim”, “teknoloji”, “araştırma” gibi kavramlarla birlikte anılamaz.
***
23 Mart akşamı İstanbul’da yemekli dayanışma toplantısı düzenledik ve Bilim ve Gelecek’in 5. yaşını doldurmasını kutladık. Yazar, okur ve dostlarımızla hem sohbet ettik, yeni projeler ürettik, hem de eğlendik. Böyle kaynaşmış ve elbirliği etmiş bir topluluğa sahip oldukça, dergimiz 10., 50., 100. yaşını da aynı coşkuyla kutlayacaktır.
18-26 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’nda dergilerimiz ve kitaplarımızla yer alacağımızı da belirtelim. İzmirli okurlarımızı standımıza bekliyoruz.
Dostlukla kalın…