Tel Aviv Üniversitesi Jeofizik ve Yer Bilimleri Bölümü’nden Prof. Shmuel Marco ve ekibi, geçmişteki sismik aktivite örüntülerini anlamaya yardımcı olacak “fosil sismograf” olarak tanımladıkları yeni bir yöntem geliştirdiler.
Ölü Deniz bölgesinde yaptığı çalışmalarda, çöketilerde ilginç bir “dalga” durumu gözleyen Prof. Marco, jeolog ve fizikçilerin de katkısıyla geliştirdiği bu yöntemin, depremin su kütlelerini etkilediği alanlarda kullanılabileceğini söylüyor. Geology dergisinde yayınlanan çalışma, aynı zamanda hidroelektrik santrallerin risk planlarını yapan mühendislerin de işine yarayacak.
Güncel sismografik verilerin sadece birkaç yüzyıl geriye gidebildiğini söyleyen Prof. Marco, deprem sonucu ağır çökeltiler ve hafif çökeltiler arasındaki etkileşime bağlı olarak oluşan dalga örüntülerini inceleyen bu yöntem sayesinde geçmiş depremlerin etki değerinin ölçülebileceğini belirtiyor. Ölü Deniz’den alınan çamur örneklerinde, düzenli giden katmanların arasında, ağır çökeltilerin üstlerindeki hafif çökeltilerin arasına nüfuz ettiği bölgelere rastlandı. Depremin şiddetiyle doğru orantılı olarak değişen çökeltilerdeki bu düzensizliklerin analizi ile geçmiş depremlere ait sismik kayıtlar elde etmek mümkün olabilecek.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110314111224.htm