Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın “50 Soruda” dizisinin kitapları açılan öğretim sezonuyla birlikte geniş ilgi görmeye başladı. Bilindiği gibi Ekim ayı ortalarında çıkacak Çağlar Sunay’ın kaleme aldığı “50 Soruda evren” ile birlikte dizimiz 10 kitaplık bir toplama ulaştı. Metinleri elimizde olan Ali Nahit Babaoğlu’nun “50 Soruda psikiyatri”, Sibel Özbudun ve Gülfem Uysal’ın “50 Soruda antropoloji” ve Alâeddin Şenel editörlüğünde hazırlanan “50 Soruda bilim ve bilimsel yöntem” adlı kitaplar da kısa süre içinde okurlarıyla buluşacak.
Bazı öğretmen ve öğretim üyesi okurlarımız, dizimiz kitaplarını yardımcı ders kitabı olarak öğrencilerine öneriyorlar ve kitapların toplu satışları gerçekleşiyor. Bu tür alımlarda büyük indirimler de yapabiliyoruz. Biz bu örneklerin artması için özel bir çaba göstereceğiz. 50 Soruda dizisi kitapları temel konularda, uzman yazarlarca herkesin anlayabileceği bir dille kaleme alınmış son derece değerli çalışmalar. Bu kitapların gençlerle buluşması, küçük çaplı da olsa bir aydınlanma atağı olacaktır. Buradan gerek ortaöğrenim gerekse üniversitelerdeki eğitimci okur ve dostlarımıza seslenmek istiyoruz. Dizinin kitaplarını inceleyip bizimle iletişime geçebilirler. Gelin, bu çorak ortamda öğrencilerimiz için bir bilim kapısı açmaya çalışalım.
***
Elinizdeki sayının kapak dosyası, ülkemizin yakın geçmişi ve bir anlamda da geleceğine ilişkin politik analizlerden oluşuyor: Türkiye’nin ‘Turuncu Devrimi’. Türkiye’nin emperyalizmin dayatması ve AKP marifetiyle girdiği süreç tarihsel arka planı ve çeşitli boyutlarıyla ele alınıyor. İlgi ile okunacağını ve tartışılacağını umuyoruz.
Geçtiğimiz ay bazı bilimsel gelişmeler günlük medyada ve televizyon kanallarında bile yer buldu. Bunlardan biri CERN’de gerçekleştirilen bir deneyde nötrinoların ışık hızından daha hızlı hareket ettiklerinin saptandığının söylenmesiydi. Tabii bu saptama Einstein’ın ışık hızının sınır hız olduğu tespitiyle aykırılık oluşturuyor ve mevcut fiziksel yasaları temellerinden sarsıyor. “50 Soruda görelilik kuramları” kitabımızın da yazarı İbrahim Semiz, “Nötrinolar ışıktan daha mı hızlı?” adlı makalesinde konuyu kendi üslubuyla ayrıntılı olarak ele alıyor.
Bir diğer önemli bilimsel bulgu, Güney Afrika’da Malapa Mağarası’nda yaklaşık 2 milyon yıla tarihlendirilen Australopithecus cinsinin yeni bir türünün keşfi: Australopithecus sediba. Bu da insanın evrim ağacının yeniden ele alınmasına yol açacak çapta bir keşif. Paleontolog Ferhat Kaya makalesinde konuyu yine tüm ayrıntılarıyla okurlarımıza aktarıyor.
Diğer makaleler ve güncel konuları ele alan sürekli bölümlerimizle oldukça zengin bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz.
***
Dergimizin Yazıişleri Müdürü Özlem Özdemir arkadaşımız, tez yazımı ve doktora hazırlığı dolayısıyla aktif görevinden ayrıldı. Özlem tabii ki her zaman Bilim ve Gelecek’e katkı yapmayı sürdürecek. Arkadaşımıza akademik yaşamında başarılar diliyor, yeni katkılarını bekliyoruz.
Geçtiğimiz sayı yaptığımız “komik” hatadan söz ederek, okurlarımızın dalga geçen telefon ve maillerinden kurtulalım. Geçen ay “Bulmaca” köşemizde soruların yanı sıra yanıtlar da yer aldı! Bazen küçük düzeltiler peşinde koşarken böyle koca hatalar gözden kaçabiliyor. Bu da bizden okurlarımıza bir “bayram sürprizi” olarak algılansın…
Dostlukla kalın…