Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın “Başyapıtlar ve Öncüler” dizisinin ikinci kitabı Marksizmin Başyapıtları – 19. Yüzyıl Haziran başında okurların elinde olacak. Kitap, Marksizmin kurucuları K. Marx ve F. Engels’in 17 eserinin değerlendirmelerinden oluşuyor. Türkiyeli Marksist araştırmacı ve yazarların kaleme aldığı yazılar, bir kitap tanıtımının ötesinde, söz konusu eserin tarihsel rolünü, Marksizmin düşünsel tarihindeki yerini ve günümüzdeki önemini yansıtan kapsamlı makaleler biçiminde. Ayrıca bazı eserler hakkında yazılmış belge niteliğindeki metinleri de kitaba ekledik.
Marksizmin Başyapıtları çalışmamızın birkaç açıdan faydalı bir kitap olduğunu düşünüyoruz. Genç arkadaşlar açısından daha ileri okumalar için bir temel atma işlevi görecek. Makalelerin, eserlerin asıllarını okumaya teşvik edici bir perspektifle yazılmasına da özen gösterdik. Bu başyapıtları daha önce okumuş olanlar açısından ise toplu bir anımsatma işlevi görüyor kitabımız. Kısacası herkesin okumasını dilediğimiz bir kitaptır Marksizmin Başyapıtları.
Bu kitabın, 20. yüzyıl Marksizminin başyapıtlarını ele alacak devamının çalışmasına da başlamış bulunuyoruz.
***
Elinizdeki sayının kapak dosyasını son anda değiştirdik. Aslında ay boyunca başka bir konuyu çalışmıştık. Ay sonuna doğru bizi ziyarete gelen değerli dostumuz Arif Tekin’den “İslam’da İçki” başlıklı bir kitap hazırladığını ve bunun yakında Berfin Yayınları’ndan çıkacağını öğrendik. Tekin’in çalışması Hükümet’in alkol yasağı uygulaması ile başlayan güncel tartışmaya farklı bir boyut katıyordu. Biz de kitabın en ilginç bölümlerinden yaptığımız derlemeyi bu sayının kapağı olarak sunmayı uygun gördük.
Dosyamız, Kuran’daki içki ayetlerinin nasıl yorumlandığını, Hz. Muhammed’in içki içip içmediğini, Halife Ömer’in konuya bakışını, İslam dünyasının saygın kaynaklarına başvurarak irdeliyor. İlgi ile okuyacağınızı düşünüyoruz.
Dergimizdeki bir diğer dosya da “Kürt Sorunu”. Üç ay önceki sayımızın kapağının devamı niteliğindeki dosyamıza Okan İrtem “Ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı”, Can Semercioğlu “ABD raporlarında Kürt sorunu”, Deniz Ali Gür “Büyük sermayenin Kürt politikası” başlıklı makaleleriyle katkı yaptılar.
***
Ütopyalar Toplantısı 1-7 Temmuz’da Karaburun’da “Yeni Ortaçağ” ana konusuyla yapılıyor. Bir haftalık etkinliğimizin programını ön kapak içinde bulabilirsiniz. Bütün dostlarımızı, doyumsuz bir beldede küçük bir tatil niteliği de taşıyacak bu toplantımıza çağırıyoruz.
Dostlukla kalın…