Ana Sayfa Dergi Sayıları 132. Sayı Bilim ve Gelecek Çeviri Kolektifi

Bilim ve Gelecek Çeviri Kolektifi

630
0

Ocak 2015’e, okurlarımız için belki küçük, ama bizim için kesinlikle büyük bir adımla girdik. Yenilenen internet sitemizde, dünya bilimindeki gelişmeleri sıcağı sıcağına takip etmeye, bilim haberlerini günlük diyebileceğimiz bir döngüde güncellemeye başladık. Aylık bir dergiye göre biçimlenmiş yayın reflekslerimizin, çalışma alışkanlıklarımızın, yeni bir ritme uyarlanmasını gerektiriyordu bu durum; ama geçiş sürecinde fazla zorlanmadık: Bilim ve Gelecek Çeviri Kolektifi’nin esaslı katkıları olmasa, yapamazdık.

Bilim ve Gelecek Çeviri Kolektifi, derginin Bilim Gündemi sayfalarına çeviri katkısı yapan arkadaşlardan oluşuyor. Dergimizin Bilim Gündemi  sayfaları çok uzun süredir, çok sayıda arkadaşın katkısıyla kotarılıyor. Büyük bir bölümü, farklı alanlarda, yurtiçinde ve yurtdışında lisans, yüksek lisans ve doktora yapmakta olan genç arkadaşlardan oluşan ekip, özellikle son bir yıldır sayıca giderek arttı: Ekipte ciddi bir ağırlık oluşturan İTÜ’lü arkadaşlarımızı işin içine katmakta, stajyerlerimizden Şiar Zafer İskenderoğlu’nun payı büyük oldu. Herkesin bir-iki yeni arkadaşı katmasıyla, çekirdek giderek büyüdü: Şu anda Bilim ve Gelecek Çeviri Kolektifi’nin aktif 40-45 civarında üyesi bulunuyor. Kolektifin üyeleri, sadece haber çevirisi yapmıyorlar; dünya bilim gündemini takip ederek, önemli buldukları haberleri kolektifin gündemine getirerek, internet ve basılı yayın faaliyetimizin planlanmasına ve yönetimine de katılıyorlar; derginin Bilim Gündemi  sayfaları dışındaki içeriğini de besliyorlar; bu noktalardaki katılımlarının da giderek artacağını tahmin ediyoruz.

Bilim ve Gelecek’in mayasında, karşılıksız emeğin gücü vardır. Bilim ve Gelecek Çeviri Kolektifi bu gücü bize yeniden ispatlayan, önemsediğimiz bir oluşum ve belki de derginin geleceği olarak büyümeye, serpilmeye devam ediyor.

Bir süredir Yayın Kurulumuz da oldukça aktif çalışıyor. Bilim ve Gelecek’in yakın çevresinde bulunan ve Yayın Kurulumuza üye olan çok sayıda arkadaşımız, dergiyi önerileriyle zenginleştiriyorlar, görevler üstleniyor, katkılar yapıyorlar; üstelik katkıları sadece içerikle sınırlı da kalmıyor; her türlü yönetsel konuya uzanıyor.

Yoğun ve rafine emek gerektiren ve piyasa koşullarında sürdürülmesi neredeyse imkânsız olan yarı-amatör işleyişteki bir yayın üretim sürecini, dergimizi, kitaplarımızı alarak, okuyarak, okutarak, abone olarak, abone bularak, internet sitemizi takip ederek, üretim sürecinin bir ucundan tutarak, katabileceği her türlü emeği ortaya koyarak, yaşatan, besleyen, yürüten, katkıları sinerjik etki yaratan büyük bir kolektifiz. Ne mutlu bize!

***

Yayınevimizin yeni kitabı Ali Törün’ün “Matematiğin (M)izahı” adlı yapıtı.  Ali Törün “Edebiyattaki Matematik”, “Meşhur Problemler” ve “Matematiksel Oyunlar” başlıklarında toparlamış yazılarını. Matematiği sevmeyi ve sevdirmeyi arzulayanlar için bulunmaz bir kitap. Her yaştan bilim okuruna öneriyoruz.

Arşivciler için de bir kampanyamız var. Bilim ve Gelecek’in tüm sayılarını (130 sayı), 400 TL karşılığında edinebilirsiniz. Kargo masrafı da dergimizden. Ayrıca ödemeyi 2 veya 4 aylık taksitler halinde de yapabilirsiniz. Kütüphanenizde Bilim ve Gelecek dergisinin 11 yıllık tüm sayılarının bulunmasını istemez misiniz? Veya bir sevdiğinize hediye etmek?

Dostlukla kalın…